PROF. DORU ȘTEFĂNESCU (19.01.1952 - 09.05.2021)

    Ne-a parăsit din această lume iubitul coleg, Doru Stefanescu, după o suferință lungă păstrată cu demnitate.

    Prim-vicepreședinte al SSMR mulți ani și implicat mereu în viața Societății de Științe Matematice, dascăl și cercetător recunoscut prin corectitudine si exactitate matematică, a fost unul dintre stâlpii Facultății de Fizică a Universității din București. A fost ales în trei mandate președinte al Societății de matematică Sud-Est Europene (MASSEE) unde a contribuit la prestigiul acestei instituții internaționale. Un tată și bunic devotat, mândru de familia minunată ce l-a sprijinit mereu.

    Doru a fost un devotat total spiritului Societății de Științe Matematice. Ca elev a fost activ rezolvitor și propunător la Gazeta Matematică, premiant la olimpiade și participant la Olimpiada Internațională. A continuat ca student să fie implicat în viața SSMR și evident după terminarea facultății era nelipsit la acțiunile Societății. Ca prim-vicepreședinte a reușit să aducă membrilor filialelor spiritul de apartenență la comunitatea matematică. Ca președinte al Filialei București a contribuit enorm la revigorarea acesteia, iar ca redactor principal al Buletinului Societății (cea mai veche revistă de cercetare matematică din România) a transformat-o într-una dintre cele mai cotate reviste românești ISI.

    Este inițiatorul proiectului "Didactica Matematică", o revistă ce a devenit recunoscută în comunitatea matematică prin abordări originale și utile dascălilor.

    Doru a publicat 58 de articole recenzate în Zbl, 2 cărţi, 15 lucrări prezentate în conferinţe internaţionale, peste 50 de lucrări cu caracter elementar sau didactic şi 8 cărţi pentru uzul studenţilor. Primul articol, extras din lucrarea de licenţă scrisă sub îndrumarea Profesorului Ionel Bucur, a apărut în 1975. A continuat pregătirea în domeniul algebrei comutative, susţinând teza de doctorat în 1985 sub îndrumarea Profesorului Nicolae Radu. Rezultatele sale au relevanţă în construcţia elementelor algebrice peste corpuri de caracteristică pozitivă, fiind citate şi după 30 de ani de la apariţie. Din 1985 datează şi colaborarea deosebit de fructuoasă, bazată pe o prietenie devenită legendară, cu Profesorul Laurenţiu Panaitopol. Au studiat îndeosebi ireductibilitatea polinoamelor, în cele 20 de articole comune revitalizând criterii clasice şi oferind abordări inedite, idei şi tehnici preluate ulterior de alţi autori. Din 1995 iniţiază o altă colaborare de succes, cu Profesorul Maurice Mignotte (Strasbourg), concentrându-se asupra localizării rădăcinilor polinoamelor, cu aplicaţii la aproximarea lor, dar şi la estimarea gradului, înălţimii sau a numărului factorilor. Monografia Polynomials: an algorithmic approach publicată de Spinger Verlag în 1999 a adunat până acum peste 200 de citări.

    Ne vei lipsi, prieten drag!

 

 
 

 

 
Misiunea Societatii 
  Societatea de Stiinte Matematice din Romania este una dintre cele mai vechi organizatii profesionale din Romania si una din cele mai vechi societati de matematica din Europa.
  Scopurile Societatii sunt promovarea si raspandirea cunostintelor matematice, indrumarea si sprijinirea cercetarilor originale din aceasta ramura de stiinta, cultivarea in randurile tineretului a interesului pentru matematica. 

Noutati

 • 01-07-2020
  Concursul Gazeta Matematica si Viitoriolimpici.ro - Punctaj final
  detalii...
 • 31-03-2019
  Ședința Consiliului Societății Sud-Est Europene de Matematică
  detalii...
 • 01-10-2018
  Regulament Concursul Gazeta Matematica si Viitoriolimpici.ro
  detalii...
 • 15-11-2016
  Informare copyright
  detalii...
 • 10-03-2016
  MyKoolio - platforma educationala
  detalii...

Publicatii RMS

Gazeta Matematica Seria B

Suplimentul cu exercitii al GMB

Didactica Matematica

Numarul curent

Gazeta Matematica Seria A

Numarul curent

Nr: 3-4/2020

 

Bulletin Mathematique

Numarul curent

  Nr: 2/2021

  - Cornel Pasnicu: On the weak ideal property and some related properties, 147-157

  - Barbu Berceanu, Muhammad Yameen: Strong and shifted stability for the cohomology of configuration spaces, 159-191

   Cuprins

   Arhiva

Romanian Mathematical Competitions

Galerie foto