Raportul de activitate 2009

 

R A P O R T

asupra activitatilor desfasurate de S.S.M.R. in anul 2009

 

Activitatea Societatii de Stiinte Matematice din Romania in anul 2009 s-a desfasurat pe baza planului de activitati aprobat de Consiliul SSMR in sedinta din februarie 2009.

Biroul SSMR si filialele au urmarit realizarea principalelor activitati si au propus si realizat actiuni noi, rezultate din impactul activitatilor curente ale SSMR si acela asupra comunitatii matematice de la noi, mai ales asupra colegilor din invatamantul preuniversitar.

Colaborarea dintre SSMR şi filiale s-a desfasurat normal. S-a reusit publicarea in Gazeta Matematica Seria B a listei cu activitatile filialelor si ale inspectoratelor scolare judetene si se afla in constructie o baza de date privind conducerile filialelor si membrii acestora, care se va publica electronic. Numarul membrilor cotizanti a crescut si, de asemenea, a crescut numarul de abonamente la Gazeta, chiar daca tirajul lunar al acesteia a ramas tot la 6500 de exemplare. In acest sens, evidentiem contribuitia privind abonamentele a urmatoarelor filiale: Iasi (prof. Vasile Nechita), Bistrita (prof. Nicolae Sanda), Sibiu (prof. Nicolae Suciu), Mehedinti (prof. Gheorghe Cainiceanu), Alba (prof. Ionel Trifon). Remarcam o crestere semnificativa a numarului membrilor filialelor Bucuresti, Maramures si Prahova, dar si organizarea unor activitati notabile in filialele: Bistrita, Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Maramures, Prahova, Timis. Dar ceea ce trebuie remarcat, cu precadere, este revigorarea colaborarii elevilor la Gazeta Matematica, ne referim la segmentul de varsta corespunzator claselor IV-VIII, fapt relevat de marirea consistenta a rubricii rezolvitorilor (10-14 pagini pe numar). Socotim ca acest fapt imbucurator se datoreaza Suplimentului cu exercitii al Gazetei Matematice, care, de un an de zile, insoteste gratuit fiecare numar al revistei, cu exceptia numerelor de vara.

 

I.                  

Resursele materiale ale SSMR

 

O problema care a stat in atentia Biroului Consiliului SSMR a fost asigurarea unor resurse materiale care sa permita realizarea obiectivelor propuse in conditiile crizei financiare generale. In acest sens, au fost monitorizate atent fondurile prevenite din vanzarea revistelor si din cotizatii, pentru a acoperi cheltuielile legate de plata tipografiei si a salariilor. Au fost monitorizate strict fondurile pentru deplasari si reduse semnificativ cheltuielile de protocol. Informatii complete se gasesc in Raportul de gestiune si in Raportul comisiei de cenzori.

Au fost derulate activitati care aveau asigurate resurse financiare certe, altele decat cele de la buget. Ca exemple: premierea elevilor la Olimpiada Nationala (diplome si medalii), organizarea si sustinerea Scolii de vara de la Busteni si a Concursului Gazetei Matematice s-au facut exclusiv din sponsorizari. Au fost utilizate fonduri oferite de firma Softwin si de Fundatia Dinu Patriciu.

Protocolul incheiat intre Universitatea din Bucuresti si SSMR asigura tiparirea integrala a publicatiei Bulletin Mathematique, in conditii avantajoase pentru noi.

Fundatia Dinu Patriciu a sponsorizat in totalitate tiparirea numerelor 1-12 ale Gazetei Matematice seria B, asa ca ne incadram in limitele contractului privind plata tipografiei.

Ca situatia financiara a SSMR sa se situeze in parametrii corespunzatori de rentabilitate, este necesar, insa, ca numarul de reviste vandute sa ajunga la cel putin 9-10.000 de exemplare.

Protocolul incheiat cu Ministerul Educatiei inlesneste abonarea fiecarei scoli la Gazeta Matematica. Realizarea acestui deziderat nu a fost posibila in 2009 din motive ce tin atat de activitatea filialelor cat si de inertia unor conduceri de scoli.

Veniturile SSMR au crescut in urma cresterii numarului de abonamente la publicatiile sale. O suma mica a provenit si din folosirea de catre profesori a fondului de “100 de euro” si din donatiile catre Societate a 2% din impozitul anual al membrilor sai.

 

II.               

Editarea si distribuirea publicatiilor SSMR

 

Printre principalele preocupari ale Biroului SSMR au fost editarea si distribuirea publicatiilor SSMR, activitate care s-a desfasurat la cote de responsabilitate inegale.

Plasarea revistei Bulletin Mathematique pe o scara valorica ridicata - revista este cotata ISI- a obligat colectivul de redactie (Ioan Tomescu, Doru Stefanescu, Catalin Gherghe) la o activitate deosebita de selectie a materialelor. Revista apare si este distribuita la timp, asigurand in mod regulat schimburi cu reviste din strainatate, ceea ce imbogateste biblioteca de periodice a SSMR cu titluri valoroase. Din pacate, aceasta biblioteca nu este inca valorificata, noi neavand spatiu si nici personal corespunzator. Se afla in curs o colaborare cu Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii din Bucuresti in vederea valorificarii partiale a fondului de reviste primite la schimb.

Revista Gazeta Matematica Seria A, cu un tiraj trimestrial de 650 exemplare, manifesta mari sincope de aparitie, in prezent fiind tiparit abia numarul 2/2009. Posturile de redactor sef si redactor au fost desfiintate, iar activitatea redactionala (neretribuita) este asigurata, cu delegatie, de un colectiv mai larg, condus de presedintele SSMR.

Revista Gazeta Matematica Seria B, publicatia care asigura cea mai mare parte a resurselor financiare ale SSMR, se tipareste, in prezent, in 6500 de exemplare lunar. Au existat unele dificultati in asigurarea ritmicitatii aparitiei (nr. 12/2009 a aparut, de exemplu, la inceputul lui ianuarie 2010), dar revista se situeaza pe o curba ascendenta privind calitatea. Comitetul de redactie este format, in prezent, din 11 membri, la care se adauga 11 membri supleanti si 5 membri de onoare.

Apreciat de elevi inca de la aparitei, Suplimentul cu exercitii al Gazetei Matematice (numai pentru elevii claselor III-VIII) se distribuie gratuit, impreuna cu revista, timp de 9 numere pe an si este realizat, in multe cazuri, in colaborare cu filialele SSMR. Si-au dat concursul pana acum filialele: Maramures (Vasile Berinde, Gheorghe Maiorescu, Ella Ilie), Bucuresti (Ion Cicu, Mircea Fianu), Dambovita (Cristinel Mortici), Ramnicu Sarat si Buzau (Constantin Rusu, Mihai Neagu), Iasi (Cristian Lazar, Nicu Miron).

La Olimpiada Nationala de la Constanta (clasele VII-XII) si, respectiv, Slatina (clasele V-VI) a fost editat cate un Supliment al Olimpiadei, care a inglobat subiectele date la etapele judeteana si nationala ale olimpiadei, precum si problemele primite la Comisia centrala de concurs. Elevii premiati cu diplome si medalii SSMR, precum si membrii Comisiei centrale au primit gratuit cate un exemplar.

A fost tiparita revista RMC 2009 (in limba engleza), o parte din tiraj (250 de exemplare) fiind distribuit gratuit la OIM 2009, Bremen, Germania.

Distribuirea publicatiilor SSMR in teritoriu se face prin profesori voluntari care, cu dificultate, se straduiesc sa duca revistele in randurile elevilor. Sistemul este, de buna seama, perfectibil. S-a incercat, timid, scoaterea revistei la vanzare in librarii (in Bucuresti, la libraria Mihai Eminescu), dar fara rezultate notabile.

A fost reluata colectia Biblioteca SSMR, fiind publicate doua volume: Transformari geometrice. Omotetia si inversiunea de Ionut Onisor si Invata geometrie cu...mainile tale! de Eduard si Ioan Dancila. SSMR a semnat cu Editura MatrixRom un protocol prin care, sub sigla SSMR, editura publica rapid texte matematice.

A fost initiata Colectia Gazeta Matematica, in prima publicatie fiind inclus titlul Cateva ganduri despre matematica si matematicieni, autor profesorul Corneliu Constantinescu (ETH Zürich).

 

III.            

Concursuri si olimpiade

 

In 2009, SSMR a avut, in raport cu Ministerul Educatiei, un statut mai apropiat de cel de co-organizator in ceea ce priveste Olimpiada Nationala de Matematica, statut intarit, credem noi, de Protocolul incheiat intre cele doua institutii. La etapele finale de la Constanta, respectiv Slatina, Societatea a premiat jumatate din numarul participantilor cu diplome si medalii ale SSMR, distinctii intrate deja in traditia acestor concursuri, urmarindu-se asigurarea unui caracter prietenos al intrecerilor, cu valente educative sporite.

Concursul Gazetei Matematice din 2009 s-a desfasurat, ca de obicei, la Pitesti, filiala SSMR din localitate (presedinte conf. dr. Paul Radovici-Marculescu) si Universitatea din Pitesti (rector prof. dr. Gh. Barbu) asigurand conditii bune de desfasurare. Remarcam contributia la buna organizare si desfasurare a colegilor nostri: Mircea Trifu, Marcel Tena, Liviu Parsan si Ionel Tudor. Au fost selectionati 40 de elevi (dar s-au prezentat numai 31, cu 25% mai putini decat in anii anteriori) din judetele: Arges, Cluj, Dolj, Iasi, Mehedinti, Olt, Suceava, Timis, Vrancea si municipiul Bucuresti. Au fost acordate 12 premii in valoare de 100-150 lei de elev, de la sponsori locali, precum si trei premii speciale pentru elevii: Olan Ioana (Iasi), Sonea Andromeda (Focsani) si Marguta Marius (Iasi), oferite de Fundatia Lumina (director Dan Tiba) si de profesorii Ileana si Emil Stanciu din Craiova.

In Suplimentul cu exercitii din octombrie 2009 al GMB a fost publicat noul regulament al concursului pentru anul 2010, acesta urmand sa aiba doua parti, Concursul Anual al Gazetei Matematice (offline) si Concursul Anual Viitori Olimpici (online). In luna iulie 2010 vor fi selectionati cate 20 de elevi din fiecare clasa IV-XII care vor participa la etapa finala a concursului. Aceasta se va desfasura in luna august 2010, intr-o tabara organizata in acest scop, si va avea doua probe: scrisa si orala. Cu sprijinul firmei Softwin cautam sa aducem acest concurs la stralucirea lui din perioada interbelica.

In tara se desfasoara multe concursuri judetene, interjudetene si nationale de matematica, cele mai multe sub egida filialelor SSMR si a Inspectoratelor Scolare. In functie de spatiul editorial disponibil, in paginile Gazetei Matematice seria B, au fost publicate subiectele probelor acestor concursuri si lista premiantilor, cu atat mai mult cu cat, la fiecare clasa, unul dintre subiecte este ales dintre problemele propuse in revista. Se realizeaza, astfel, un schimb util de idei privind selectarea probelor de concurs.

Exista inca printre manifestarile de acest gen, concursuri “mamut” cu peste 1000 de elevi, la care obiectivele principale care au stat la baza lor sunt estompate de evaluari facute in graba si de tendinte comerciale mascate cu dificultate.

Filiala Bucuresti a organizat, in colaborare cu Institutul de Matematica Simion Stoilow al Academiei Romane si cu noul Centru de Excelenta de la Colegiul National Sf. Sava, a doua editie a concursului national de matematica, numit din 2009 Laurentiu Panaitopol,  “fara taxe de concurs”, care are succes printre cei mai buni elevi.

La Universitatea Politehnica din Bucuresti a avut loc concursul de matematica pentru studenti Traian Lalescu, concurs care a avut intermitente in desfasurare, avand mai mult un caracter zonal. Universitatea Politehnica din Bucuresti va organiza in 2011 concursul interbalcanic studentesc SEEMOUS.


IV.             

Scoli de vara, conferinte, consfatuiri

 

In luna august 2009 a fost organizata la Busteni de-acum traditionala Scoala de vara pentru profesorii din invatamântul preuniversitar. Au participat peste 60 de cursanti, din 16 judete si municipiul Bucuresti. A fost inclusa si o Sesiune de referate si comunicari metodico-stiintifice, care aduce puncte la evaluarea activitatilor cadrelor didactice. Cele 19 de conferinte au fost sustinute de 11 cadre didactice din centrele universitare: Brasov (Eugen Paltanea), Bucuresti (Catalin Gherghe, Alexandru Gica, Radu Gologan,  Dragos Popescu, Constantin Popovici, Doru Stefanescu, Ioan Tomescu), Craiova (Dumitru Busneag), Targoviste (Andrei Vernescu) si Republica Moldova (Valeriu Gutu).

La inceputul lunii mai 2009 a avut loc, la Beius, cea de-a XIII-a Conferinta anuala a SSMR, organizata in colaborare cu filialele Bihor si Cluj ale SSMR, cu Inspectoratele Scolare din aceste judete si cu Facultatea de Matematica si Informatica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Au fost prezentate 5 conferinte in plen si peste 50 de comunicari pe sectiuni. Conferinta a reunit profesori si cercetatori din majoritatea judetelor si centrelor universitare din tara. Au prezentat lucrari si participanti din Republica Moldova.

Tot in Ardeal, la Turda, a fost organizata a XXV-a Conferinta Nationala Didactica Matematicii, sub auspiciile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Cluj, Filiala SSMR Cluj si Colegiul National Mihai Viteazul din localitate. Participarea a fost preponderent ardeleneasca, dar au existat si elemente “de dincoace de munti”.

Judetele din nordul tarii s-au intalnit la Poiana Negri, la Conferinta Programa de matematica pentru clasele I-XII. Modalitati de implementare, care a propus viziuni noi asupra curriculei scolare. Se cuvine o mentiune speciala pentru organizatorul acestei actiuni, prof. Nicolae Sanda.

In majoritatea filialelor s-au desfasurat consfatuiri sau sesiuni de referate si comunicari metodico-stiintifice, de regula organizate in colaborare cu Inspectoratele Scolare Judetene. Mentionam, printre multe altele, pe cele de la Colegiul Tehnic Traian, Scoala Centrala si Liceul Nichita Stanescu din Bucuresti, precum si de la scoli din  Bacau, Drobeta Turnu Severin, Roman, Baia Mare, Comanesti, Ramnicu Sarat, Buzau, Valenii de Munte, Constanta, Giurgiu, etc.

Mai putem aminti: simpozionul organizat la Botosani, in perioada 15-17 mai 2009, in paralel cu Concursul de matematica Dimitrie Pompeiu (Artur Balauca); cel de la Sibiu, Rolul concursurilor de matematica in dezvoltarea creativitatii elevilor (20-22 martie ), organizat in paralel cu concursul de matematica Gh. Lazar (Dumitru Acu, Nicolae Suciu); simpozionul national Traditie, eficienta, modernitate, organizat la Ramnicu Valcea de catre Asociatia Pitagora din localitate, in colaborare cu Facultatea de Matematica a Universitatii din Pitesti si Inspectoratul Scolar Valcea (Constantin Saraolu).

Editiile din 2010 ale acestor manifestari le dorim unite, ca de fapt toate activitatile organizate de SSMR si filialele ei, sub genericul Anul matematicii in scoala romaneasca.

 

V.                

Aniversari si comemorari. Diplomele de excelenta

 

SSMR si Filiala Prahova au organizat in luna septembrie o intalnire la Valea Calugareasca, care a marcat aniversarea centenarului deciziei, luate in 1909, de infiintare a Societatii Gazeta Matematica. Intalnirea a fost o buna ocazie pentru discutarea problemelor SSMR legate de influenta pe care ar trebui sa o aiba in invatamantul romanesc. Au prezentat puncte de vedere decanii facultatilor de matematica din tara si presedintii unor filiale. Intalnirea s-a bucurat de participarea Acad. Marius Iosifescu, vicepresedintele Academiei Romane, a Acad. Solomon Marcus, a altor personalitati ale stiintei romanesti, precum si a unor reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Ministerului Educatiei. Din cuvantul participantilor s-au conturat cateva activitati concrete pentru anul 2010: sedinta aniversara in Aula Academiei Romane-propunere a d-lui Acad. Marius Iosifescu, organizarea in Romania a sedintei anuale a Comitetului EMS, dezvelirea unui bust a lui Ion Ionescu-propunere a d-lui ing. Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, o expozitie de carte romaneasca de matematica, dezvelirea unei placi memoriale pe peretele casei din str. G-ral Budisteanu, nr.14-16 din Bucuresti (fost sediu al redactiei revistei si al Societatii Gazeta Matematica).

In luna noiembrie 2009 a fost comemorat un an de la trecerea in nefiinta a profesorului Laurentiu Panaitopol, distins colaborator al revistei Gazeta Matematica.

Colegiul pentru premii si distinctii a stabilit, in urma propunerilor venite de la filiale, laureatii Diplomei de excelenta a S.S.M.R.  pentru anul 2009, dupa cum urmeaza: pentru invatamantul universitar: Stere Ianus, Ion D. Ion, D. D. Stancu, G Vraciu, iar pentru invatamantul preuniversitar:  Gheorghe Andrei, Constantin Apostol, Artur Balauca, Armand Martinov, Constantin Ottescu, Alexandru Popescu-Zorica, Olimpia Popescu, Constantin Ursu. Aceste distinctii vor fi inmanate pe parcursul anului 2010, cu ocazia unor activitati deosebite organizate de SSMR sau de filialele acesteia.

 

VI.             

Activitati ale SSMR pe plan extern

 

SSMR este membru fondator al Societatii Matematice din Europa de Sud-Est (MASSEE) si membru al Societatii Europene de Matematica (EMS), si-a platit regulat cotizatia catre aceste societati si a participat la sedintele cu caracter organizatoric. La alte activitati am avut putini reprezentanti, de regula cei care si-au gasit singuri resurse financiare pentru deplasare si cazare.

Dl. Radu Gologan a fost ales membru in Comisia de Etica a EMS si a participat la sedinta presedintilor EMS de la Varsovia, dl. Doru Stefanescu, ales presedinte al MASSEE pentru perioada 2009-2011, a participat la sedinta anuala ale Consiliului MASSEE de la Atena, iar dl. Vasile Berinde a participat la reuniunile Comitetului Executiv al EMS, din care face parte ca membru individual, de la Istanbul si Atena.

Membri ai SSMR au participat cu comunicari si o expunere plenara la al treilea congres al MASSEE, MICOM 2009, desfasurat la Ohrid (FYR Macedonia), in luna septembrie.

Participarea romaneasca la a 3-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematica a Studentilor (SEEMOUS) a fost semnificativa, fiind reprezentati de echipe de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Academia Tehnica Militara din Bucuresti si Universitatile Tehnice din Cluj si Iasi. Echipa Universitatii Politehnice din Bucuresti s-a clasat pe locul al III-lea, iar individual s-au obtinut 4 medalii de aur.  

Participarea Romaniei la OIM 2009, Bremen, Germania, a fost notabila, concurentii nostri obtinand doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz, ocupand locul 11 pe natiuni. La Balcaniada de Matematica am ocupat locul al patrulea, cu trei medalii de argint si trei de bronz, iar la Olimpiada Balcanica pentru juniori Romania a castigat locul intai, cu doua medalii de aur si patru de argint.

 

VII.          

Probleme de patrimoniu. Probleme administrative

 

In legatura cu problemele de patrimoniu ale SSMR, informam Consiliul ca, in ceea ce priveste casa din str. Rasuri, am continuat derularea contractului de asociere in vederea valorificarii acestei proprietati, iar procedura se afla in desfasurare. In 2009 a fost reluata si problema casei din Calea Grivitei, al carei dosar se afla in arhivele Primariei capitalei.

Nadajduim ca realizarile din anul 2009 constituie o baza realista pentru imbunatatirea, in continuare, a activitatilor si performantelor SSMR.

 

Biroul Consiliului SSMR