Comenzile efectuate in perioada 16.12.2024 - 07.01.2025 vor fi livrate incepand cu data de 08.01.2025.

Gazeta Matematică, 120 de ani de tradiție matematică

    Gazeta Matematică aniversează anul acesta 120 de ani de apariție neîntreruptă. Fondată în 1895, este una dintre cele mai vechi reviste dedicate educaţiei matematice pentru elevii din şcolile primare, gimnaziale și din licee. Gazeta Matematică a contribuit în mod esențial la dezvoltarea învățământului matematic și a școlii matematice românești. Revista a influențat pozitiv evoluția culturii românești, începând cu științele naturale și terminând cu componenta umanistă.
    Gazeta Matematică va fi sărbătorită în cadrul celei de-a XIX-a Conferinţe Anuale a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România care va avea loc la Călărași, 30 octombrie-1 noiembrie 2015.

    Istoric

    La 4 octombrie 1894, Ion I. Ionescu, Ion Gh. Zottu, Victor Balaban, Mihail Roco şi Vasile Gr. Cristescu, cinci ingineri care lucrau la construirea podului de la Cernavodă, s-au întîlnit  şi au decis înfiinţarea unei reviste de matematică "...de care să profite elevii liceelor noastre".
    La 14 septembrie 1895, în prezenţa regelui Carol I, a fost inaugurat podul de la Cernavodă, cea mai mare construcţie de acest gen din Europa acelor vremuri. O zi mai târziu, odată cu începerea anului şcolar, la 15 septembrie 1895, apare primul număr al Gazetei Matematice - prima revistă de profil în limba română care a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea matematicii româneşti.
    Prima jumătate de secol, revista a fost susţinută material de redactorii săi, V. Cristescu, A. Ioachimescu, I. Ionescu şi Gh. Ţiţeica, fiind consideraţi "stâlpi" ai Gazetei Matematice.
    În 1910, într-o şedinţă a Senatului, Spiru Haret apreciază că revista Gazeta Matematică: "...a contribuit mai mult decât orice altă instituţiune pentru dezvoltarea şi întărirea învăţământului matematicilor."
    În acest an, editorii Gazetei Matematice (SGM) au fondat Societatea Gazeta Matematică care a devenit Societatea de Ştiinţe Matematice şi Fizice (SSMF) în 1949 şi apoi, Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) în 1990.
    Gazeta Matematică nu a încetat să apară nici în timpul celor două războaie mondiale.
    Gazeta Matematică – Ediţia electronică cuprinde colecţia integrală a revistei din perioada 1895-2012, însumând peste 90 000 de probleme şi articole matematice. Este realizată de către compania Softwin în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România.
    Din 2011, în urma unui parteneriat cu Romanian-American Foundation, în cadrul programului "Improving Mathematics Education", Gazeta Matematică apare într-o formă nouă, cu un design şi o grafică modernă, adaptată generaţiei actuale de elevi.
    Gazeta Matematică se adresează elevilor, profesorilor și tuturor celor interesați de matematica elementară şi conține articole și note matematice, precum și probleme adresate elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Publică articole cu conținut matematic și metodic, probleme propuse și rezolvate, subiecte date la olimpiade, examene și concursuri. Este utilă profesorilor și elevilor pentru completarea cunoștințelor conținute în manuale și auxiliare didactice, pentru cercurile de matematică, pentru pregătirea olimpiadelor și concursurilor dar și a examenelor naționale.

    Distincţii

    • Medalia de aur oferită de către juriul "Asociaţiei române pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor", 30 octombrie 1903.
    • Ordinul "Meritul Cultural" în gradul de Ofiţer categoria H "cercetarea ştiinţifică"  sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Academiei Române, la Gala festivă prilejuită de aniversarea a 110 ani de apariţie neîntreruptă, 7 octombrie 2005.
    • PREMIU PENTRU SUSȚINEREA SISTEMULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNESC se acordă Publicației Gazeta Matematică, de către Fundația Dinu Patriciu, în cadrul Galei Premiilor în Educație, 2 noiembrie 2011.

    "Dacă talentul matematic poate fi considerat ca brand de țară al României, atunci sigur Gazeta Matematică este la originea lui", Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România și coordonatorul lotului olimpic național de matematică.
    Mulţumim partenerilor noştri în acţiunile şi proiectele noastre din ultimii ani, Romanian-American Foundation şi Intuitext, cât şi sponsorilor tradiţionali ai educaţiei matematice de excelenţă: Fundaţia eMAG, Banca Comercială Română, Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi The Group.

    Fii parte din generația 120! Ne găsești pe magazin.ssmr.ro // gazetamatematica.ro // ssmr.ro sau la sediul SSMR, din str. Academiei, nr. 14, sector 1, București. Detalii la tel.: 021.314.46.53