Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO)
România a obţinut trei medalii de argint si una de bronz, clasând-se pe locul 5 din Europa
În perioada 6 - 12 aprilie 2017 se desfăşoară la Zürich, Elveția, cea de-a șasea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad - EGMO). EGMO este o competiție internațională de matematică și singura olimpiadă internațională în științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, a căror pasiune pentru matematică merge dincolo de programa școlară obișnuită.
Competiția reprezintă o oportunitate în plus pentru țările participante să aibă un număr mai mare de de participanți de sex feminin la olimpiadele naționale de matematică și să compenseze procentul mai scăzut de fete care se înscriu la concursurile de matematică. Pe termen lung, EGMO are ca obiectiv creșterea numărului de participanți de sex feminin în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică. În același timp, EGMO promovează tinerele cercetătoare și sprijină schimbul social, cultural, interdisciplinar între adolescente din țările europene într-un mediu stimulativ și cosmopolit.
Anul acesta, în competiţia EGMO s-au înscris 168 de eleve (cu vârsta până în 20 de ani), reprezentând 43 de ţări: Albania, Arabia Saudită, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Belarus, Brazil, Costa Rica, Cipru, Cehia, Ecuador, Spania, Finlanda, Franţa, Georgia, Ungaria, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Republica Moldova, Mexic, Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Serbia, Elveţia, Elveția B, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
Echipa României a obținut următoarele rezultate:
- Medalii de argint: Ioana Teodorescu (clasa a 12-a) şi Lenca Cuturela (clasa a 10-a) – Liceul internaţional de Informatică, Bucureşti); Alexandra Timofte (clasa a 9-a) – Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu", Bucureşti
- Medalii de bronz: Ramona Deaconu, Colegiul Naţional "Ion Minulescu", Slatina
Lotul a fost condus de Mihail Bălună, Colegiul Național Mihai Viteazul din București şi însoțit de Hajnalka Csapό, profesor la Colegiul Marton Aron din Miercurea Ciuc.
Programul competiţiei a constat în două probe de concurs care s-au desfăşurat pe data de 8, respectiv 9 aprilie şi au avut o durată de 4 ore şi jumătate fiecare.
Pe lângă probele de concurs, elevele au participat la o serie de activități, precum o vânătoare de comori, diverse activități sportive, s-au bucurat de excursii la Üetliberg și Rigi, au avut parte de cursuri de dans, de o seară de film, au vizitat Grădina Zoologică din Zurich și s-au plimbat cu barca pe Lacul Zürich. De asemenea, elevele au participat la o discuție despre cariera lor personală și despre modul în care munca lor abordează provocările societății de azi cu 4 matematiciene care lucrează pentru Google, Roche, ETH și Munchen Re.
Mulţumim sponsorilor principali pentru sprijinul deosebit, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Despre Societatea de Ştiinţe Matematice
Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.