Comenzile efectuate in perioada 21.07.2024 - 01.09.2024 vor fi livrate incepand cu data de 02.09.2024.

România la Olimpiada Balcanică de Matematică – 2014

    România, 2 medalii de aur (cu punctaj maxim), 3 medalii de argint şi o medalie de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică, Pleven, Bulgaria-2014.

    În perioada 2 – 7 mai 2014 s-a desfăşurat în localitatea Pleven din Bulgaria, a XXXI-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2014). BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu şi presupune rezolvarea de către fiecare participant,  în cel mult  patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră.

    La BMO au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Azerbaijan, Bulgaria B, Italia, Kazakhstan, Kirgizstan, Arabia Saudită, Tajikistan, Turkmenistan, Marea Britanie şi Uzbekistan (țări invitate).

    Elevii români au obţinut următoarele rezultate de excepţie:

  • Medalii de aur cu punctaj maxim: Ioan-Laurenţiu Ploscaru de la Colegiul Naţional "Alexandru Lahovari" Rămnicu Vâlcea şi Ştefan Spătaru de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (provenit de la Scoala Generală "Mihai Viteazul" Alexandria);
  • Medalii de argint: Paul Muscă de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (provenit de la Colegiul Naţional Iaşi), Marius Bocanu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (provenit de la Scoala Generală Nr.1 Piteşti) şi Viorel Andrei Bud de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (provenit de Liceul Teoretic Negreşti-Oaş);
  • Medalie de bronz: Andrei Teodor Andronache de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (provenit de la Scoala Generală Sineşti, Vâlcea).

    Menţionăm în paranteză şcolile din care provin aceşti elevi pentru a sublinia faptul că,  pe lângă pregătirea de excepţie pentru concursuri, pe care o fac la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, primii paşi hotărâtori pentru sprijinirea talentului lor au fost îndrumaţi de profesorii din şcolile generale ai căror elevi au fost. Iată câţiva dintre aceşti merituoşi dascăli: Cristina Vâlcu, Valerica Benţa, Mihai Big, Ştefan Smărăndoiu, Gheorghe Moţoc, Ion Miu, Ion Chesa, Mircea Chirilă, Tudor Cristea.

    Toate etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania, cu sprijinul sponsorilor principali, respectiv Fundaţia eMAG şi Societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

    Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de prof. Marius Mâinea de la Colegiul Naţional "Vladimir Streinu" din Găieşti. Din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) a participat ca observator prof. univ. dr. Radu Gologan de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi preşedinte SSMR.

    Felicitări echipei României pentru rezultatele remarcabile obţinute!

Biroul de presă al Societății de Științe Matematice din România   
Telefon: 021 314 46 53   
Fax: 021 312 40 72   
E-mail: office@rms.unibuc.ro