Cea de-a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" și Simpozionul de Matematică "Dan Brânzei"

    În perioada 10-12 mai 2019 se va desfășura la Botoșani cea de-a XIX-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu", adresat elevilor din clasele III-XI. Competiția este oganizată de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, având ca parteneri: Consiliul Judeţean Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "A.T. Laurian" și Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani. Sunt așteptați, aproximativ, 700 de elevi din 15 județe ale țării și din Republica Moldova. Președintele concursului este dl prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, iar președintele de onoare este cunoscutul profesor Artur Bălăucă. De asemenea, invitat de onoare este dl prof. univ. dr. Doru Ștefănescu, președintele Societăţii de Matematică din Sud-Estul Europei (MASSEE).

    Festivitatea de deschidere a Simpozionului de Matematică "Dan Brânzei" va avea loc sâmbătă, ora 10:30, în Sala Media a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu". Conferințele plenare vor debuta cu expunerea „Dan Brânzei: viața, cărțile și problemele" a dlui asist. univ. dr. Alexandru Negrescu (Universitatea Politehnica din București). Aceasta va fi urmată de conferințele: „Prietenul meu și al geometriei, Dan Brânzei", susținută de dl  prof. univ. dr. Radu Gologan (Universitatea Politehnica din București), și „Algebra vectorială în lucrările lui Dan Brânzei", susținută de dl prof. univ. dr. Doru Ștefănescu (Universitatea din București). De asemenea, și-au anunțat intervențiile și prof. Daniela Vicol (Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani), prof. Artur Bălăucă (Filiala Botoșani a S.S.M.R.), prof. Ioan Ciobanașu (Școala nr. 8 din Botoșani), prof. Mihai Gavriluț (Filiala Roman a S.S.M.R.) și prof. Alexandru Funduianu (Școala nr. 8 din Botoșani).

    Simpozionul este dedicat împlinirii a șapte ani de la trecerea la cele veșnice a matematicianului Dan Brânzei, geometru de renume și profesor la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza" din Iași. Acesta a îndeplinit funcția de președinte al Concursului Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" în perioada 2001-2011 (mai multe detalii).

    Festivitatea de premiere a elevilor participanți la Concursul Interjudețean de Matematică "Dimitrie Pompeiu" va avea loc duminică, 12 mai, începând cu ora 10:00, în Aula Magna a Colegiului Naţional "A.T. Laurian".

Prof. Ioan Ciobanașu
Președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România