OCTAVIAN GANEA (1987-2022)

    Societatea de Științe Matematice din România anunță cu profundă tristețe trecerea în veșnicie a celui care a fost Octavian Ganea. Deși a avut o viață scurtă (nici măcar 35 de ani împliniți), Octavian și-a lăsat amprenta în lumea matematică încă de când era elev prin câștigarea de medalii la olimpiade și concursuri internaționale, iar apoi ca profesor pregătitor pentru generații de olimpici. De asemenea, a făcut parte (ca student) din comisia centrală a olimpiadelor naționale de matematică propunând diverse probleme la olimpiadele naționale și barajele pentru alcătuirea loturilor olimpice ale României.
    După un periplu prin industrie de câțiva ani, unde a avut poziții în companii importante ca Google sau Facebook, Octavian și-a reluat cariera academică printr-un doctorat la universitatea elvețiană Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) în domeniul informaticii. După terminarea doctoratului a urmat o poziție postdoctorală la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar anul acesta obținuse o poziție de asistent universitar (research tenure track) la New York University/Courant Institute.
    Octavian a publicat articole în conferințe și jurnale de top din domeniu, fiind invitat să țină prelegeri despre munca sa de cercetare la cele mai prestigioase instituții academice sau companii din lume ca U. Waterloo, U. Illinois at Urbana Champaign, MIT, ETH, Imperial College, Georgia Tech, U. Northeastern, Microsoft, Amazon, Moderna, Pfizer plus multe altele. Octavian era considerat unul dintre cercetătorii cei mai promițători aflați la început de drum în domeniul său. Mai mult, Octavian era un promotor al folosirii matematicii, de exemplu al geometriei hiperbolice, în domeniile machine learning și deep learning.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!