Societatea de Ştiinţe Matematice din România
S.S.M.R.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România

 Newsletter, Numărul 7


22 Decembrie 2017
 
Mesajul consiliului director al S.S.M.R.  

Stimaţi Colegi,

În acest an, Societatea de Ştiinţe Matematice din România a sprijinit predarea eficientă a matematicii în școală și cultivarea și utilizarea matematicii în societatea românească. Societatea noastră a organizat concursuri pentru elevi și studenți, cursuri de formare pentru profesorii din învățământul preuniversitar, manifestări științifice și activități de popularizare a matematicii. De asemenea, au fost publicate revistele Societății.
  Sarbatori fericite!


În 2017, SSMR a organizat, împreună cu Societatea Matematicienilor din Germania (Deutsche Mathematiker Vereinigung), prima conferință româno-germană de matematică. Manifestarea a fost coordonată împreună cu Institutul de Matematică "Simion Stoilow" al Academiei Române, organizatorul local fiind Universitatea "Ovidius" din Constanța.

Mulțumim redactorilor și colaboratorilor revistelor Gazeta Matematică, seriile A şi B, Bulletin Mathématique, Didactica Matematică, Romanian Mathematical Competitions, distribuitorilor Gazetei Matematice, editorilor Newsletterului Societăţii, personalului administrativ, membrilor comisiilor olimpiadelor şi concursurilor de matematică, participanţilor la manifestările ştiinţifice ale Societăţii şi ale filialelor, lectorilor şi participanţilor de la cursurile de formare, profesorilor care i-au îndrumat pe elevi, cadrelor didactice universitare şi cercetătorilor ştiinţifici care au publicat articole ce menţin prestigiul internaţional al matematicii româneşti. Mulțumim, de asemenea, sponsorilor și colaboratorilor nostri: Romanian American Foundation, Universitatea din Bucureşti, Fundaţia eMAG, Casa de avocatură Ţuca&Zbârcea și Asociaţii, Compania Softwin. Mulţumim numeroșilor membri ai Societății care contribuie cu entuziasm și competență la reușita activităţilor noastre.

În 2018, România va găzdui cea de a 59-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, care se va desfășura la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 14 iulie. Urăm mult succes echipei României!

Consiliul Director al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România vă dorește un An Nou 2018 cât mai Bun şi Prosper pentru Dvs. și pentru Matematica Românească!

       

Evenimente 2018  TOP 

  Evenimente 2018

 



 

Pagina filialei  TOP 

  Filiala Olt

Matematica în Olt

Filiala Olt a apărut ca subfilială a Filialei Argeș a SSMR în anul 1951, iar începând cu 1968, după reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, a funcţionat ca filială de sine stătătoare, cu sediul la Slatina. După anul 1989, din aceasta s-a desprins filiala Corabia, urmând ca Filiala Slatina - Olt să acopere zonele Slatina, Caracal, Balş, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti şi Vitomireşti.
Ca urmare a O.G. nr.26/2000 şi în urma Hotărârii Judecătorești nr.4019/15.12.2006, Filiala Olt a primit personalitate juridică, fiind şi înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor din România, cu denumirea "Societatea de Științe Matematice - Filiala Olt" cu sediul în Slatina, str. Basarabilor, nr. 33, la Colegiul Naţional "Ion Minulescu"...


[Citeşte mai mult despre Filiala Olt, Filiala Corabia]

 

Pagina şcolii  TOP 

  Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca
Şcoala de matematică clujeană îşi are începuturile la sfârşitul secolului al XVII-lea. Împăratul Leopold I (1658-1705), cu ajutorul călugărilor iezuiţi, înfiinţează la Cluj, în anul 1698, Universitatea "leopoldină" Collegium Academicum cu trei facultăţi: teologie, filosofie şi ştiinţe exacte (matematică şi ştiinţe naturale); limba de predare era latina. Papa Clement al XIV-lea (1769-1774), prin bula de la 1773, desfiinţează ordinul iezuit aşa că universitatea, deci şi facultatea de ştiinţe exacte îşi încetează activitatea în anul 1773. La acest colegiu au activat, printre alţii profesorul iezuit Miklós Jánosi (1701-1741) - teolog şi astronom şi profesorul Maximilian Hell (Hell Miksa, 1720−1792) – astronom.

După aproape un secol, la 12 octombrie 1872, Francisc Iosif I, împărat al Imperiului Austro-Ungar şi rege al Ungariei, a ratificat legile care consfinţeau înfiinţarea Universităţii Regale Maghiare de la Cluj (actul oficial de înfiinţare a Universităţii a fost emis la 4 ianuarie 1881). Universitatea Regală Maghiară, numită ulterior Universitatea "Francisc Iosif" avea în componenţa sa patru facultăţi: Facultatea de Drept şi Ştiinţe de Stat; Facultatea de Medicină; Facultatea de Filosofie, Litere şi Istorie şi Facultatea de Matematică şi Ştiinţe Naturale; limba de predare era maghiara. Până în 1919, când Universitatea "Francisc Iosif" a fost transformată în universitate românească, la Facultatea de Matematică şi Ştiinţe Naturale au activat, printre alţii, matematicienii de talie mondială: Gyula Vályi, Lipót Klug, Lajos Schlesinger, Lipót Fejér, Frigyes Riesz, Alfréd Haar ş.a...


 

Informaţii  TOP 

  Informaţii
  • Colectivul de redacţie:
    • Doru Ştefănescu
    • Alexandru Negrescu

  • Dezvoltat de:
    • Silviu Vasile

 

Contact S.S.M.R. | Magazin S.S.M.R | GMB | DIDACTICA | Home

Doriţi să vă dezabonaţi? Click aici. Facebook Twitter YouTube YouTube

Copyright ©2017 Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cuprins: