Eugeniu Grebenicov (20.01.1932 – 29.12.2013)

Eugeniu Grebenicov

    Societatea de Ştiințe Matematice din România anuță cu durere încetarea din viață a profesorului universitar Eugeniu Grebenicov, reputat specialist în astronomie, mecanică, ecuații diferențiale și analiză numerică.
Eugeniu Grebenicov s-a născut la 20 ianuarie 1932 în satul Slobozia Mare, judeţul Izmail, care atunci făcea parte din România, iar astăzi face parte din Republica Moldova. Tatăl său a fost preot ortodox român, iar mama învățătoare, absoleventă în 1911 a Școlii Normale de Fete din Galați.
    În 1949 a susținut examenul de bacalaureat în limba română la liceul din Cahul și a devenit student al Universității din Chișinău. Datorită rezultatelor la examene a fost selecționat să-și continue studiile la Universitatea de Stat din Moscova. A devenit doctor în ştiinţe fizico-matematice în 1957, susţinând teza "Teoria analitică a mişcării celui de al 8-lea satelit Iapeta al planetei Saturn". În 1967 a susţinut teza de doctor habilitat "Studiul calitativ al ecuaţiilor diferenţiale ale mecanicii cereşti". A fost profesor universitar și cercetător științific la Moscova, iar prin lucrările științifice și aplicarea acestora la cercetările spațiale și-a câștigat un prestigiu unanim recunoscut.
    Din 1968 este profesor universitar. A publicat 28 de monografii ştiinţifice şi peste 200 de articole în reviste de specialitate. Lucrările sale sunt citate de sute de autori. O recunoștere a cercetărilor sale este reflectată de decizia Comitetului Internaţional de Astronomie din 1991 de a atribui numele "Grebenicov" unei planete mici din sistemul solar cu numărul 4268.
    Profesorul Grebenicov și-a redobândit cetățenia română dupa 1989. A venit des la manifestări științifice din România și a colaborat cu cercetători știinţifici și profesori universitari de la București, Cluj-Napoca și Iași. A ținut mereu legătura cu foștii studenți și colaboratori de la Chișinău.