România organizează cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică

    În perioada 3 - 14 iulie 2018 se va desfăşura la Cluj-Napoca, cea de-a 59-a Olimpiadă Internaţională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. Această manifestare reunește în fiecare an, peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare ţară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii şi matematicienii evaluatori, aproximativ 1000 de persoane.

    Juriul care alege problemele selectate de o comisie formată din matematicieni români, se întruneşte în zilele de 4 - 8 iulie, proba de concurs desfăşurându-se în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă, pe o durată de 4 ore  şi jumătate alocate rezolvării a câte 4 probleme, traduse în limbile fiecărei ţări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 şi 12 iulie iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie.

    Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Ne bucurăm de sprijinul instituțional al Institutului de Matematică "Simion Stoilow" al Academiei Române, al Consiliului Judeţean Cluj, al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al mediului universitar bucureștean și clujean – Facultatea de Matematică și Informatică din București și Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

    Conferința de lansare a Olimpiadei Internaționale de Matematică a avut loc pe 26 ianuarie 2018, la Cluj Napoca, în prezența a peste 200 de invitați și reprezentanţi ai partenerilor şi ai instituţiilor implicate în organizarea și susținerea acestui eveniment.

    La conferința de lansare au participat domnul Secretar de Stat, Petru Andea ca reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, Radu Gologan - preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Ioan Aurel Cherecheș - prefectul județului Cluj, Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca şi Vakar Istvan - vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj. De asemenea, la conferință au fost prezenți reprezentanți ai organizatorilor, oficialități clujene – parlamentari și șefi de instituții partenere, susținători instituționali și sponsori din mediul privat. Alături de ei au participat și experți din universitățile românești, din Comisia Națională a Olimpiadei, profesori de matematică, elevi voluntari în echipele de organizare și directori ai unităților de învățământ clujene.

    Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societăţii.

    Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 şi 1999. Organizarea ediţiei din acest an a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul Centenarului Marii Uniri de la 1918.

    România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

    Costurile organizării acestei manifestări sunt asigurate, în cea mai mare parte, de către Ministerul Educației Naționale prin HG din 2016 și prin sprijinul a numeroși parteneri din mediul privat. Printre companiile care sprijină masiv organizarea Olimpiadei din acest an se află şi sponsorii tradiţionali ai S.S.M.R. Bitdefender, Fundatia eMAG, Tuca Zbarcea & Asociatii și ORTEC CEE.

    Ne puteți urmări pe:

    Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

    Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.