Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori
România a obținut 3 medalii de aur și 3 medalii de argint
Varna, Bulgaria 2017

    În perioada 24 – 29 iunie 2017 se desfăşoară în Varna, Bulgaria, a 21-a Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2017). JBMO este o competiţie anuală la care participă elevi care au vârsta sub 15 ani și jumătate (în ziua concursului).

    JBMO contribuie la provocarea, susţinerea şi dezvoltarea elevilor cu aptitudini deosebite la matematică din ţările participante. Competiţia încurajează cultivarea relaţiilor de prietenie între elevii şi profesorii din ţările membre şi crearea de oportunităţi în vederea schimbului de informaţii privind programele şi practicile şcolare din ţările participante. JBMO se organizează în fiecare an, în perioada 23 - 30 iunie, în una din ţările membre. Ţara care organizează competiţia poate să invite alte echipe din propria ţară sau alte ţări care participă neoficial şi în afara competiţiei.
    La JBMO 2017 au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Cipru, Grecia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România, Serbia şi o echipă formată din 3 elevi din Muntenegru (țări membre), precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Franţa, Filipine, Kazahstan, Tadjikistan şi Turkmenistan (țări invitate). Țara organizatoare a mai participat cu două echipe, Bulgaria B și Bulgaria C.
    Competiția a presupus rezolvarea de către fiecare elev, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de nivel elementar, de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră. Fiecare problemă a fost punctată cu 10 puncte, dintr-un total de maxim 40 de puncte.

    Elevii români au obţinut următoarele rezultate:

  • Medalii de aur: Tudor Darius Cardaș de la Colegiul Național "A.T. Laurian" din Botoșani (37 de puncte), Nguyen Bach Tran de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (37 de puncte) și Sebastian Mihai Șimon de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (36 de puncte).
  • Medalii de argint: Andrei Tiberiu Pantea, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (33 de puncte), Paul Becsi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare (30 de puncte) și Andrei Theodore Mărginean de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București (23 de puncte).

    În clasamentul neoficial pe țări, România a ocupat locul I cu 196 de puncte din 240 maxime. Pe locul al II-lea s-a situat Bulgaria cu 162 de puncte, iar pe locul al III-lea Serbia cu 158 de puncte.

    Delegaţia României a fost coordonată de profesorii Andrei Alex Eckstein de la Universitatea “Politehnica” din Timişoara (team leader), Lucian Petrescu de la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Tulcea (deputy leader) și Marius Mâinea de la Colegiul Național ”Vladimir Streinu” din Găești, Dâmbovița (observer).

    Felicitări dascălilor care s-au ocupat de acești copii în școlile din care provin: Liliana Tomiță, Lioara Ivanovici, Victor Vacariu, Florin Bojor, Elena Nicolae și profesorilor ce au pregătit lotul României: Andrei Alex Eckstein, Lucian Petrescu, Mircea Fianu, Cristian Lazăr, Marius Perianu, Cristian Mangra, Flavian Georgescu și Marius Mâinea.

    Etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei Naționale. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi cu sprijinul sponsorilor principali, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

    Felicitări echipei României pentru rezultatele excepționale!

    Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.