România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori – 2014
România, 5 medalii de aur (2 cu punctaj maxim) şi o medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, Ohrid, Macedonia - 2014.
În perioada 21 – 26 iunie 2014 se desfăşoară în localitatea Ohrid din Macedonia, cea de a 18-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2014). La JBMO au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herzegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia - țări membre, precum şi echipe din Azerbaijan, Franţa, Iran, Kazakhstan, Macedonia B, Arabia Saudită şi Tajikistan (echipă formată din 5 elevi) - țări invitate.
Elevii români au obţinut următoarele rezultate de excepţie:
- Medalii de aur: Alexandru Mihalcu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (punctaj maxim), Antonie Ciocan de la Şcoala Gimnazială Nr. 56 Bucureşti (punctaj maxim), Alexandru Pascadi de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" Bucureşti, Tudor Plopeanu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti şi Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" Bucureşti
- Medalie de argint: Mihnea Doica de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.
În clasamentul neoficial pe naţiuni, România a ocupat detaşat locul întâi cu 222 de puncte din 240 maxime.
Toate etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania şi cu sprijinul sponsorilor principali, respectiv Fundaţia eMAG care a susţinut pregătirea lotului şi Societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii sponsorizând pregătirea lotului precum şi participarea la JBMO.
Delegaţia României a fost coordonată de profesorii Marius Perianu de la Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina (team leader), Andrei-Alex Eckstein de la Universitatea Politehnică Timişoara (deputy-leader), Mircea-Aldea Fianu de la Şcoala Generală Nr. 19 din Bucureşti şi Cristian-Teodor Mangra de la Şcoala Centrală din Bucureşti (observatori). Felicitări şi profesorilor Lucian Petrescu de la Colegiul Tehnic "Henri Coanda" din Tulcea şi Cristian Lazar de la Colegiul Naţional Iaşi ce au contribuit la pregătirea lotului.
Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că pe lângă pregătirea matematică de excepţie de care copiii au avut parte la şcolile de unde provin, pe parcursul întregului an au beneficiat de un seminar dedicat teoriei numerelor susţinut pentru ei la Facultatea de Matematică şi Informatică de conf. dr. Alexandru Gica.
Felicitări echipei României pentru rezultatele remarcabile obţinute!
Biroul de presă al Societății de Științe Matematice din România
Telefon: 021 314 46 53
Fax: 021 312 40 72
E-mail: office@rms.unibuc.ro