Olimpiada Internaţională de Matematică (OIM)
România a obţinut 3 medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune
Rio de Janeiro, Brazilia, 2017

    În perioada 12 - 23 iulie se desfăşoară la Rio de Janeiro, Brazilia, a 58-a Olimpiadă Internaţională de Matematică, competiţie destinată elevilor de liceu. Anul acesta au participat echipe din 110 ţări.

    Probele de concurs au avut loc în zilele de marţi şi miercuri, respectiv 18 şi 19 iulie 2017 și au durat 4 ore şi jumătate fiecare.

    Echipa României a obţinut următoarele rezultate:

  • Medalii de argint: Filip-Alexandru Ion (24 de puncte) de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din București, Mihnea-Gabriel Doica (21 de puncte) de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din București și Ştefan Tudose (19 puncte) de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din București.
  • Medalii de bronz: Ciprian-Mircea Bonciocat (18 puncte) de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București, Mihnea-Andrei Ocian (18 puncte) de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București.

  • Menţiune: Alexandra Timofte (15 puncte) de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București.

    Delegaţia României este însoţită de prof. univ. dr. Radu Gologan, coordonatorul lotului internaţional și președinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România (leader), conf. dr. Mihai Chiş (deputy leader),  conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (observer) şi profesor Mihail Bălună (observer).

    Olimpiadele Internaţionale de Matematică au fost iniţiate de România, prin Societatea de Ştiinţe Matematice în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societăţii.
    Primele două astfel de competiţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, doar cu ţări din blocul comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări fiind gazda ediţiilor din 1969, 1979 şi 1999.

    Organizarea ediţiei de anul viitor a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României. România şi Bulgaria sunt singurele ţări ce au participat la toate ediţiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

    Participarea la Olimpiada Internațională de Matematică este susţinută de Ministerul Educaţiei Naționale. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Internațională de Matematică a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi cu sprijinul sponsorilor tradiţionali, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti au sprijinit activităţile de pregătire ale lotului.

    Felicitări echipei României pentru rezultatele obţinute!

    Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.