Olimpiada Internațională de Matematică (OIM)
6 - 16 iulie 2016, Hong Kong, China 

    În perioada 6-16 iulie se desfăşoară la Hong Kong, China, a 57-a Olimpiadă Internațională de Matematică, pentru elevi de liceu. Anul acesta s-au înscris în competiţie 616 elevi din 117 ţări.

    Concursul propriu-zis va avea loc la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, în zilele de luni şi marţi, respectiv 11 şi 12 iulie 2016. Concursul va începe la ora 9.00 şi durează 4 ore şi jumătate. În fiecare zi de concurs, elevii primesc trei probleme în două limbi, la alegerea lor.

    Echipa României este compusă din: Teodor Andrei Andronache, Ciprian-Mircea Bonciocat, Ovidiu Neculai Avădănei, Alexandru Pascadi, Ioan Laurenţiu Ploscaru şi Tudor Plopeanu.

    Delegaţia României este însoţită de prof. univ. dr. Radu Gologan, coordonatorul lotului internațional și președinte al Societății de Științe Matematice din România (leader), conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (deputy leader) şi profesor Mihail Bălună (observer).

    Menţionăm faptul că România va fi gazda Olimpiadei Internaţionale de Matematică din 2018, care va avea loc la Cluj. Prima OIM a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999. 

    Olimpiada Internațională de Matematică este susținută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Internațională de Matematică a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România, cu sprijinul sponsorilor tradiţionali, respectiv Fundaţia eMAG, Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnică din Bucureşti au sprijinit activităţile de pregătire ale lotului.

    Despre Societatea de Ştiinţe Matematice

    Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.