Olimpiada Balcanică de Matematică
România - 2 medalii de aur, 2 medalii de argint şi 2 medalii de bronz
Tirana, Albania, 2016
În perioada 5 – 10 mai 2016 s-a desfăşurat în Tirana, Albania, a 33-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2016). BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu şi presupune rezolvarea de către fiecare participant, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră.
BMO are drept obiective încurajarea relațiilor de prietenie între elevi și profesori, stimularea şi dezvoltarea elevilor talentați la matematică şi crearea de oportunități pentru schimbul de informații cu privire la programele școlare și practicile din ţările membre. De asemenea, BMO contribuie la dobândirea de experiență și pregătirea pentru Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO).
La BMO 2016 au participat echipe din Albania A, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Albania B, Azerbaijan, Franţa, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan şi Marea Britanie (țări invitate).
În clasamentul neoficial pe echipe, România a ocupat locul 2 (180 puncte), la diferenţă de doar 1 punct de locul 1, ocupat de Serbia (181 puncte). Anul trecut, România s-a clasat pe locul 2 (171 puncte), după Turcia (177 puncte).
Elevii români au obţinut următoarele rezultate:
- Medalii de aur: Ciprian Bonciocat (40 de puncte, punctaj maxim) de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti şi Teodor-Andrei Andronache (34 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică din București.
- Medalii de argint: Tudor Plopeanu (31 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică din București şi Ovidiu-Neculai Avădanei (30 de puncte) de la Colegiul Național "Emil Racoviță" din Iași.
- Medalii de bronz: Raluca-Ioana Cobzaru (23 de puncte) de la Liceul Internațional de Informatică din București şi Alexandru Pascadi (22 de puncte) de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti.
"Rezultatele copiilor români la olimpiadele internaționale de matematică au fost întotdeauna foarte bune și uneori excelente, acestea contribuind masiv în ultimii 25 de ani la imaginea României în lume, ca o țară ce produce tineri excepționali. În plus, chiar dacă mulți dintre acești tineri studiază în continuare, în afara țării și obțin poziții în mari universități din lume, ei rămân adevărații noștri ambasadori în științe și tehnologie". (Radu Gologan, Președinte al Societății de Științe Matematice din România și Coordonatorul lotului olimpic național de matematică).
Etapele Olimpiadei de Matematică din România şi străinătate sunt susţinute de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Antrenarea lotului României şi participarea acestuia la Olimpiada Balcanică de Matematică a fost făcută în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România, cu sprijinul sponsorilor principali, tradiţionali, respectiv Fundaţia eMAG şi Banca Comercială Română şi Firma de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara și profesor Marius Mîinea de la Colegiul Național "Vladimir Streinu" din Găești.
Felicitări echipei României pentru rezultatele excelente obţinute!