Prima conferinta organizata de Societatea Americana de Matematica
in parteneriat cu o organizatie similara din Europa de Est

    Societatea Americana de Matematica, cea mai prestigioasa organizatie profesionala a matematicienilor americani si din intreaga lume (peste 14.000 de membri), organizeaza anual o conferinta internationala, in parteneriat cu o câte o asociatie similara din lume.
    Anul acesta, pentru prima data in Europa de Est, conferinta se desfasoara in parteneriat cu Societatea de Stiinte Matematice din România si cu sprijinul Institutului de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane.
    Conferinta va avea loc la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, in perioada 27-30 iunie 2013. La conferinta sunt asteptati peste 480 de matematicieni din intreaga lume, Alba Iulia devenind, astfel, pentru trei zile, capitala mondiala a matematicii. La deschiderea lucrarilor si-au anuntat participarea ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, si  presedintele Societatii Americane de Matematica, David A. Vogan Jr.
    In programul conferintei vor fi prezentate:

  1. lucrari plenare, in care, matematicieni romani, cu recunoastere prestigioasa, au fost invitati, in urma votului unei comisii internationale, sa sustina expuneri detaliate: Viorel Barbu - Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, Sergiu Klainerman - Universitatea "Princeton" SUA, George Lusztig - Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) SUA, Stefan Papadima - Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane Bucuresti, Mihnea Popa - Universitatea Illinois Chicago si Dan Timotin - Institutul de Matematica "Simion Stoilow" al Academiei Romane Bucuresti.
  2. lucrari pe sectiuni (21 de sectiuni).

    Programul conferintei cuprinde si activitati culturale, printre care concertul de vioara sustinut de violonistul Sherban Lupu, pe muzica de George Enescu, si prelucrari din muzica populara româneasca, concert ce se va desfasura in Salina Turda.
    Conferinta este o recunoastere a importantei cercetarilor matematice romanesti din ultima vreme si a prestigiului de care educatia si cercetarea matematica romaneasca se bucura in toata lumea. În acelasi timp, este o dovada ca acei multi matematicieni romani, care lucreaza in mari centre de cercetare ale lumii, contribuie la recunoasterea matematicii romanesti si o sprijina, chiar daca au parasit tara de bastina de zeci de ani (descarca pdf).

             Radu Gologan,
                 Presedinte
        Societatea de Stiinte Matematice din Romania