Societatea de Ştiinţe Matematice din România
S.S.M.R.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România

 Newsletter, Numărul 5


24 Decembrie 2015
 
       

A XII-a Conferinţă Internaţională de Geometrie Diferenţială şi Aplicaţii

Între 23 și 26 septembrie 2015 a avut loc la Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești (UPG) cea de a XII-a Conferință Internațională de Geometrie Diferențială și Aplicații, organizată de Radu IORDĂNESCU și Florin NICHITA - cercetători principali la Institutul de Matematică al Academiei Române din București (IMAR).

Comitetul local de organizare a fost format din Cornel Constantin LAZĂR, Constantin MARINOIU, Gabriela MOISE (UPG) și Rafail Mihai PASCU (UPG / IMAR), secretara și trezorier fiind Lidia IANCU (UPG).
Conferinta

Această conferință - devenita tradițională - a fost organizată din 2 în 2 ani începând din 1993 în diverse centre universitare din România. Scopul principal al conferinței a fost acela de a oferi, în special, tinerilor matematicieni români ocazia de a avea contacte directe cu personalități marcante pe plan mondial și de a stabili colaborări științifice ulterioare cu acestea. Într-adevăr, mai mult de 30 de geometri români tineri și talentați (din Arad, București, Constantă și Timișoara) au obținut - prin intermediul acestor conferințe - granturi pentru scoli de vară, masterate, doctorate sau burse post-doctorale în Elveția, Franța, Germania, Italia și SUA. Au fost, de asemenea, semnate acorduri bilaterale de cooperare științifică între IMAR, universități din Timișoara și Constanța și instituții similare din Belgia, Italia și Spania. De fiecare dată s-a publicat volumul cu lucrările conferinței (din 2011 fiind accesibil și electronic). Primele 4 conferințe (din 1993, 1995, 1997 și 1999) au contribuit la desemnarea IMAR (în anul 2000) ca Centru de Excelență a Uniunii Europene pentru perioada martie 2001 - iunie 2004.

La conferința din septembrie a.c. de la UPG au fost menționați cei 115 (respectiv 120) ani - împliniți in 2015 - de la nașterea lui Gheorghe VRÂNCEANU (respectiv, Dan BARBILIAN), personalități marcante ale matematicii românești.

Este demn de remarcat faptul că anul acesta, pentru prima dată în cei 22 de ani ai acestei conferințe, a fost organizată - în urma unor propuneri și a situației predării geometriei în învățământul românesc - o MASĂ ROTUNDĂ dedicată acestei teme. La discuții, conduse de Radu GOLOGAN - președintele Societății de Științe Matematice din România, au participat și oaspeți din Italia, Franța, Turcia și Ungaria. De altfel, a avut loc o plăcută reîntâlnire a lui Radu GOLOGAN cu Graziano GENTILI (Univ. din Florența - Italia), care au colaborat anterior destul de mult la nivel european pe aceasta temă. Au luat cuvântul Prof. Nicolae ANGELESCU - inspector general al județului Prahova , Prof. Ion RADU - jud. Bacău și alți invitați din țară și din străinătate. Au urmat schimburi de probleme de geometrie intuitivă și o prelegere a scriitorului, matematicianului și teologului Florin Caragiu.

 

Contact S.S.M.R. | Magazin S.S.M.R | GMB | DIDACTICA | Home

Doriţi să vă dezabonaţi? Click aici. Facebook Twitter YouTube YouTube

Copyright ©2015 Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cuprins: