RAPORT activităţii S. S. M. R. în perioada 14/12/2003 - 25/01/2008

 

CONFERINŢA NAŢIONALĂ A S.S.M.R.
 

26 ianuarie 2008

 

RAPORT
asupra activităţii Societăţii de Ştiinţe Matematice din România
în perioada 14 decembrie 2003 - 25 ianuarie 2008

Scopurile Conferintei Nationale a SSMR de astazi sunt: analiza activitatii Societatii, a organismelor sale de conducere, pe o perioada de patru ani, stabilirea directiilor de actiune a acesteia pentru anii urmatori, precum si alegerea noului Consiliu al SSMR, organism colectiv de conducere. In demersul nostru de a prezenta o cat mai completa si corecta informare au fost utilizate,cu preponderenta, rapoartele de activitati ale filialelor,dar si informari ale membrilor Biroului despre unele activitati desfasurate in teritoriu.

 

I. In perioada la care ne referim, activitatea SSMR s-a desfasurat pe baza planurilor anuale de activitati, aprobate in sedintele Consiliului. Mentionam ca aceste sedinte s-au desfasurat, de regula, la inceputul fiecarui an si tot atunci au fost prezentate si aprobate proiectele de buget pentru anul in curs. Evidentiem, in acest context, activitatea deosebita a doamnei Toma Silvia, expertul nostru contabil, care, cu competenţã si operativitate, a urmarit executia bugetara,a intocmit rapoartele anuale de gestiune,a funamentat raportul comisiei de cenzori.

In aceasta perioada, la 5 februarie 2005, a avut loc Conferinta Nationala extraordinara a SSMR, care a aprobat modificari ale Statutului ce au vizat, in principal, punerea de acord a acestuia cu prevederile Ordonantei 26/2000 a Guvernului Romaniei si infiintarea a 53 filiale ale Societatii pe tot cuprinsul tarii. Hotararile Conferintei au fost autentificate de catre Tribunalul Sectorului 1, Bucuresti, legalizate la notariat si difuzate fiecarei filiale, pentru a permite inscrierea acestora in Registrul Persoanelor Juridice. Dobandirea personalitatii juridice da dreptul filialelor sa foloseasca in nume propriu mijloacele financiare obtinute din sponsorizari, cotizatii, activitati economice, etc. Pana in prezent, doar 12 filiale au incheiat acest demers.

 

II. Una dintre principalele preocupari a SSMR,cuprinsa in toate Planurile anuale de activitati,a fost asigurarea editarii si distribuirii publicatiilor Societatii, activitate care s-a desfasurat la cote de exigenta si responsabilitate inegale.

Un adevarat reviriment a cunoscut Bulletin Mathematique…,singura noastra publicatie care asigurã schimburi regulate cu strainatatea. Prin efortul colectivului redactional (Ioan Tomescu, Doru Stefanescu, Catalin Gherghe) s-a asigurat ridicarea nivelului calitativ al revistei, aparitia acesteia la timp, precum si o corespunzatoare prezentare grafica. Schimburile cu partenerii straini asigura imbogatirea bibliotecii de periodice a SSMR cu reviste valoroase din strainatate, unele unicat in Romania. Din pacate insa, aceasta biblioteca nu este valorifcata in niciun fel, Societatea neavand un spatiu corespunzator si nici personal de intretinere.

Revista Gazeta Matematica, Seria A este tiparita la zi, cu tendinta de crestere a audientei in randurile profesorilor , tirajul ajungand la 700 de exemplare pe numar. Preocuparile redactorului sef Dan Radu si, mai nou, ale redactorului Radu Miculescu, de a selecta si prelucra, cu discernamant, materialele existente au fost incununatede succes.

Revista Gazeta Matematica, Seria B, principala publicatie a Societatii, cea care asigura resursele financiare ale acesteia, a avut in aceasta perioada o evolutie descendenta din punct de vedere al tirajului , acesta ajungand, in prezent, la 5500 exemplare pe luna.

Desigur, nu avem in vedere tirajele “istorice” din anii ’70 ,dar consideram normal un tiraj de 8000 – 10000 exemplare. Cauzele acestei deprecieri sunt multiple. Lasand la o parte tranzitia prelungita pe care o strabatem, insotita de fenomene de criza in aproape toate domeniile, trebuie sa semnalam deficientele din “ograda proprie”. Avem in vedere activitatea manageriala necorespunzatoare, in special privind distributia revistei in teritoriu si recuperarea banilor pentru intreaga cantitate distribuita.. Au existat cazuri cand distribuitorii au solicitat lunar un numar mare de reviste pe care nu l-au putut vinde, ajungandu-se, dupa un an de zile, la acumularea unor deficite insemnate. Distributia revistei prin chioscuri s-a dovedit pagubasa, modalitatea viabila pentru Societate ,din acest punct de vedere,ramanand abonamentul .Or,numarul de abonamente anuale nu depaseste 1500. Facem apel la toti membrii SSMR sa implineasca cerinta art.8 lit.b din Statut, unde se stipuleaza ca membrii au indatorirea “…sa sustina material Societatea prin plata unor cotizatii anuale si prin abonarea la cel putin una dintre publicatiile sale.”. O alta cauza care a contribuit la diminuarea tirajului o reprezinta sincopele inregistrate la editarea revistei. In toata aceasta perioada numerele, in special cele din vara, au fost editate si expediate cu intarziere, producand perturbatii in teritoriu, unde distribuitorii ajungeau sa primeasca 2-3 numere deodata. Situatia se reglementa, de regula, catre sfarsitul anului.In prezent se constata o oarecare intarziere,numarul 12/2007 aparand in 15 ianuarie 2008.

S-a realizat, incepand cu anul 2005, dezideratul de a publica in Gazeta solutiile la toate problemele propuse. Astfel, elevii gasesc nu numai ajutoare pentru completarea unor omisiuni de rezolvare,dar si modele de exprimare in scris, de redactare corecta si argumentata a solutiei unei probleme.

In acesti ani a continuat sa apara revista anuala Romanian Mathematical Competition (RMC), o parte din tiraj fiind distribuit gratuit tuturor delegatiilor participante la Olimpiadele Internationale de Matematica.

Dupa fiecare olimpiada nationala a fost editat Suplimentul Gazetei Matematice, cu problemele - enunturi si rezolvari - propuse la etapele judeteana si nationala ale concursului. Bine primit de catre participanti, acesta a fost distribuit gratuit tuturor elevilor distinsi cu Diploma si Medalia Societatii, precum si membrilor Comisiei centrale.

In colectia Biblioteca SSMR au fost tiparite volumele: Combinatorica si teoria grafurilor de Dragos Radu Popescu (2005), Radacinile unitatii de Marcel Tena (2006), si Geometria elementelor remarcabile de C. Mihalescu (2007), ultimul sub ingrijirea domnului Dan Branzei.

De asemenea,a fost incheiat un “agreement” intre School of Mathematical Sciences din Lahore, Pakistan si SSMR pentru editarea in comun a unei reviste de matematici elementare. Pana in present nu a aparut nici un numar.

 

III. Activitati ale SSMR in afara granitelor tarii au fost putine. Mentionam totusi, ca deosebita,prezentarea nationala a Romaniei facuta la ICM – 10 de catre un colectiv format din cinci persoane, condus de domnul Vasile Berinde. Societatea a asigurat deplasarea a doi dintre delegati.

SSMR este membru al Societatii Europene de Matematica (EMS) si membru fondator al Societatii Matematice din Europa de Sud-Est (MASSEE), si- a platit cotizatia catre aceste asociatii si a participat la sedintele cu caracter organizatoric. La alte activitati ale acestor societati am avut putini reprezentanti, de regula cei care si-au gasit singuri resurse banesti pentru deplasare si cazare. Astfel, in luna mai 2006, la sedinta biroului MASSEE au paricipat domnii Dorin Popescu si Mircea Becheanu. Aici s-au pus bazele Olimpiadei balcanice studentesti SEEMOS, care a debutat in anul 2007 in Cipru. Romania a avut reprezentanti din centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Ar fi extrem de util ca SSMR,una din cele mai vechi societati stiintifice din aceasta parte a Europei – si nu numai - sa. organizeze in Romania o reuniune a Biroului MASSEE sau-de ce nu ?- un congres al matematicienilor din Balcani.

De asemenea,in luna iulie 2006,a avut loc la Torino reuniunea Consiliului EMS,la care au participat domnii Vasile Berinde si Dorin Popescu.Au avut loc alegeri,noul presedinte al EMS fiind Ari Laptev si s-a stabilit ca al 5-lea Congres European de Matematica sa aiba loc la Amsterdam,in perioada 14-18 iulie 2008.

 

IV. Sunt cunoscute demersurile noastre mai vechi de a modifica actualul regulament al concursurilor scolare, in special cel al olimpiadei de matematica, in sensul redobandirii,pentru SSMR,a statutului de co-organizator al acestor manifestari,cu atat mai mult cu cat aceasta este membru fondator al concursurilor de matematica. Din pacate,o nejustificata si de neinteles inertie a ministerului de resort( MEC) a facut ca aceste demersuri sa nu se imlineasca. Cu toate acestea, la etapa finala a olimpiadei noi acordam Diploma si Medalia SSMR unui numar mare de elevi, la fel cum se procedeaza la OIM, distinctii intrate deja in traditia concursului. Dorim sa incurajam activitatea creatorilor de probleme originale, sa pastram traditia dobandita de-a lungul anilor, sa facem din olimpiada un concurs prietenos, cu valoare educative ridicata pentru un numar cat mai mare de elevi.

Un loc aparte, prin modul deosebit de organizare si desfasurare, il ocupa Concursul Gazetei Matematice (fostul Concurs Anual al Rezolvitorilor). Participantii – aproximativ 40-45 elevi in fiecare an – au fost selectionati in ordina descrescanda a punctajelor obtinute ca rezolvitori ai problemelor din Gazeta (punctajul maxim a fost cuprins intre 3500 si 4800 puncte). Concursul se desfasoara de mai multi ani la Pitesti,cu sprijinul deosebit al filialei SSMR din localitate (presedinte ,domnul Paul Radovici-Marculescu ).,din comisia de organizare facand parte domnii: Dan Branzei, Liviu Parsan ,Marcel Tena, Mircea Trifu. Concursul a fost susţinut cu bani de la buget, iar Filiala Piteşti a asigurat, din sponsorizări, premierea câştigătorilor.

Pe lângă aceste concursuri, în ţară se desfăşoară anual o multitudine de alte manifestări de acest fel, numărul lor crescând de la an la an. Unele au deja o bogată tradiţie, altele sunt pe cale să o obţină. Cele mai multe au caracter interjudeţean, iar unele sunt prinse în calendarul competiţional al M.Ed.C. Menţionăm aici, fără pretenţia de a le fi epuizat, concursurile:: „Adolf Haimovici”, „A. Myller” (Iaşi), „Gheorghe Lazăr ” (Sibiu)”, „Gheorghe Ţiţeica”, „Ion Ciolac”, „Gh. Dumitrescu” (Dolj), „Grigore Moisil”, „Matematica, de drag” (Bistriţa), „Gh. Vrânceanu” (Bacău), „Laurenţiu Duican” (Braşov), „Gh. Mihoc” (Slatina), „Gheorghe Păun”,”Scoala cu Ceas”,” (Vâlcea),”Filofteia Preda” (Dragasani), „Elena Bădilă” (Giurgiu), „Marian Ţarină” şi „Dumitru Ţigănetea” (Cluj), „Ioan Radu”, „Petkes Grigore” (Satu Mare), „Cristian Calude” (Galaţi), „Stroe Belloescu” , „Radu Miron” (Vaslui), „Speranţe râmnicene” (Râmnicu Sărat), „Viitorii matematicieni”,”Al.Cojocaru” (Roman), „Speranţe” (Comăneşti), „Ion Barbu” , „Simion Sorin” (Argeş), „Al. Papiu Ilarian” (Tg. Mureş), „Ion Barbu – Dan Barbilian” (Călăraşi), „Sigma”, „Prietenii lui Pitagora” (Maramureş). „Unirea”(Vrancea), ”Nicolae Coculescu” (Olt), ”Dimitrie Pompeiu” (Botosani ), „Petre Sergescu „(Mehedinti). Ne cerem scuze pentru numeroasele omisiuni. Gazeta Matematica a publicat,in limita spatiului disponibil, subiectele la majoritatea dintre aceste concursuri.

Menţionăm şi concursul de matematică pentru studenţi „Traian Lalescu”, care s-a desfăşurat cu intermitenţe,avand mai mult caracter zonal.. În anul 2008 se va desfăşura la Cluj, pe data de 5 aprilie.

Au apărut, din păcate, şi manifestări care, sub o colorată haină comercială şi în schimbul unor sume de bani (numite „taxe de concurs”), „testează” cunoştinţele elevilor „dezvoltă gândirea logică şi inventivitatea” etc. Ne abţinem de la comentarii.

 

V. Conferinţele Anuale ale Societăţii – manifestări ştiinţifico-metodice de prestigiu– au ajuns la a 11-a ediţie. Ele s-au desfăşurat la Ploieşti (2004), Lugoj (2005), Bucureşti (2006, 2007), ultima, workshop on mathematical education, fiind Conferinţă satelit pe lângă cel de al 6-lea Congres al Matematicienilor Români din 14-18 iulie 2007. A apărut un excelent volum al Conferinţei de la Lugoj,in ingrijirea unui colectv condus de domnul Mihai Megan şi este pregătit pentru tipar volumul Bucureşti 2006. De remarcat,insa, slaba prezenţă a profesorilor din învăţământul preuniversitar la această manifestare.

În acest an, Conferinţa Anuală va avea loc la Bacău, în luna octombrie.

În acest context, menţionăm şi alte manifestări ştiinţifice la care S.S.M.R. a colaborat: Şcoala Naţională de Algebră (Constanţa 2006), Şcoala de Criptografie şi Criptologie (Vatra Dornei, 2006), Didactica Matematicii (2004, 2005, 2006, 2007), Conferinţa PAMM (Arad, 2007, în colaborare cu Universitatea din Budapesta), Conferinţa de Analiză Matematică şi aplicaţii (Craiova, 2005), Conferinta Internationala de Algebra Comutativa ( Busteni,2007), Scoala de Vara de Geometrie Algebrica (Mehedinti,in colaborare cu IMAR ),Simpozionul „ Matematica ,prezent si viitor”( Bistrita-Poiana Negri,2007), precum şi conferinţele şi simpozioanele metodico-ştiinţifice ale profesorilor de matematica din Braşov, Prahova (Sinaia), Rm. Sărat, Vaslui, Roman, Bucureşti, Maramureş, Sibiu, Bistriţa.

În perioada 29-30 iulie 2006 a avut loc la Tg. Mureş, al 7-lea Congres al Tinerilor Matematicieni. Din comitetul ştiinţific au făcut parte profesori de la universităţi din Bulgaria, Cipru, Finlanda, Germania, Rusia şi România. Din partea SSMR au participat domnii Dorin Popescu si Mircea Trifu

De la noi din ţară au susţinut lucrări 11 elevi din judeţele Mureş, Dâmboviţa, Cluj, Satu-Mare, Sibiu. Această prestigioasă manifestare se desfăşoară la recomandarea Comitetului Executiv la EMS şi a fost organizată până acum în ţări ca Franţa, Germani, Ungaria, Germania, Suedia, Rusia.

 

VI. În luna august a fiecărui an S.S.M.R. a organizat la Buşteni Şcoala de vară, pentru profesorii de matematica, la care dl. Dan Radu şi-a adus o contribuţie deosebită. Au prezentat expuneri domnii Mircea Bechenu, Radu Miculescu, Constantin Popovici, Dragoş Popescu, Doru Ştefănescu, Ioan Tomescu (Univ. din Bucureşti), Adrian Albu (Univ. de Vest din Timişoara), Dorel Duca (Univ. din Cluj-Napoca), Miron Oprea (Univ. de Petrol şi Gaze, Ploieşti), Cristinel Mortici şi Andrei Vernescu (Univ. Valahia, Târgovişte). Din păcate, participanţii nu au beneficiat de certificate de perfecţionare ,ci numai de certificate de participare.

 

VII. La recomandarea UNESCO,anul 2006 a fost declarat Anul Grigore Moisil. Centenarul naşterii marelui matematician român, pionier al informaticii la noi, a fost marcat prin deosebite manifestări omagiale, care au început cu cea din Amfiteatrul Simion Stoilow al Universităţii din Bucureşti din 10 ianuarie 2006,organizata de SSMR,in colaborare cu Facultatea de Matematica si Informatica. În aceeaşi zi, la Urziceni, în faţa liceului care-i poartă numele, a fost dezvelit un bust din bronz al savantului. Manifestările dedicate acestei aniversări au continuat de-a lungul intregului an: Filiala Bistriţa a organizat o sesiune omagială, Filiala Vălenii de Munte a organizat un simpozion, Liceul Spiru Haret din Capitală, unde elevul Grigore Moisil a absolvit şef de promoţie, a organizat două manifestări omagiale. La majoritatea acestora au participat doamnele Viorica Moisil, soţia profesorului şi Ioana Moisil, nepoata acestuia.

 

VIII. Începând cu anul 2006 o comisie formată din patru membri ai biroului S.S:M.R, având ca preşedinte pe preşedintele Societăţii, acordă Diploma de excelenţă a S.S.M.R. În primul an au fost desemnaţi să primească această distincţie: prof. univ dr. Petre Mocanu, membru corespondent al Academiei (Cluj), prof. univ. dr. Mirela Ştefănescu (Constanţa), prof. univ. dr.Horia Banea (Braşov), prof.univ. dr. Al. Lupaş (Sibiu), prof. Laura Constantinescu (Sibiu), prof. Liliana Niculescu (Craiova) şi prof Gheorghe Szollosy (Sighetu Marmaţiei). Diplomele au fost înmânate cu prilejul unor activităţi deosebite organizate în cadrul filialelor.

Pentru anul 2007 aceste distinctii vor fi acordate in primul trimestru al acestui an.

 

IX.

Colaborarea SSMR cu firma Softwin a inceput in anul 2004 si s-a materializat prin realizarea unui produs de exceptie:Gazeta Matematica 1895-2004-editia electronica,produs care permite nu numai valorificarea superioara si rapida a uriasului fond de aticole,probleme, note matematice etc. cuprins intre copertile revistei de-a lungul anilor.,dar si cunoasterea in amanunt a factorilor care au stat la baza dezvoltarii invatamantului si cercetarii matematice din tara noastra.

 

Tot in colaborare cu firma mentionata a fost lansat si site-ul www.gazetamatematica.net,care popularizeaza multe dintre activitatile Societatii. In cadrul acestei colaborari, mentionam manifestarea „110 ani de aparitie neintrerupta a Gazetei Matematice”, organizata la Biblioteca Academiei Romane, sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si al Academiei Romane. Au fost prezenti academicieni, profesori, cercetatori, elevi si studenti. Cu acest prilej s-a conferit revistei Gazeta Matematica Ordinul Meritul Cultural, SSRM a acordat unui numar de 240 de colaboratori, de ieri si de azi, Diploma 110 ani de aparitie neintrerupta a Gazetei Matematice,. a fost lansata,Gazeta Matematica-editia electronica.

 

X. In legatura cu problemele de patrimoniu ale Societatii – este vorba de imobilul din Calea Grivitei si cel din strada Rasuri (fosta casa a lui Ion Ionescu) - va informam ca numeroasele audiente la viceprimarul Capitalei, de cele mai multe ori insotiti de un avocat angajat special, nu s-au soldat cu rezultate notabile. Am fost amânati de la un termen de audienta la altul, sub pretextul completarii dosarului. Daca in primavara anului 2007 ni s-a promis restituirea parterului – apartamentele de la etajul I fiind deja vandute in mod abuziv de catre Romvial – la audienta din 21 noiembrie 2007 am constatat ca ne aflam in impasul de la inceput. E drept, intre timp se schimbase viceprimarul… S-ar impune o actiune judecatoreasca in acest caz.

Nu s-a gasit inca o alternativa convenabila nici pentru imobilul din Rasuri, care, desi ne-a fost restituit, este plin de chiriasi.

 

XI. Prin disparitia redactorului Ilie Iliescu am pierdut un om de nadejde, care facea cu profesionalism corectura la ambele Gazete. Au fost cooptati in colectivele de redactie, prin concurs, domnii Radu Miculescu la GM-A si Ion Cicu la GM-B, care si-au preluat „din mers” atributiile. La Bulletin Mathematique…sarcina de a pregati revista pentru tipar si-a asumat-o domnul Catalin Gherghe, cu rezultate deosebite.

Sectorul cel mai descoperit in prezent este secretariatul, titularul postului plecand din luna octombrie 2007 in alt sector de activitate. Au aparut serioase probleme de comunicare, de sortare si distribuire a corespondentei,de multe alte elemente legate de structura postului.. De asemenea, probleme deosebite s-au ivit la expedierea coletelor cu reviste, datorita lipsei unui mijloc adecvat de transport, autoturismul Societatii fiind scos din uz din cauza starii avansate de uzura. Este necesara o remediere urgenta a acestor situatii prin hotarari energice si masuri corespunzatoare.

 

XII. Anul acesta ne propunem sa marcam centenarul Nicolae Teodorescu printr-o serie de activitati dedicate profesorului si savantului care a fost mai bine de un sfert de veac presedintele Societatii. In perioada 15 septembrie 2009 – 15 aprilie 2010 vom aniversa 100 de ani de la infiintarea “Societatii Gazeta Matematica”, precursoarea SSMR. Si tot in anul 2009,alta aniversare: 50 de ani de la organizarea primei Olimpiade Internationale de Matematica, Brasov Romania. Sunt numai cateva enumerari.De buna seama, luarile dumneavoastra de cuvant vor aduce acestui Raport completarile necesare si propuneri pentru alte activitati.

 

Nu vrem sa facem clasificari, dar se cuvine sa remarcam activitatile deosebite desfasurate in aceasta perioada de filialele Bistrita, Brasov, Constanta, Cluj, Craiova, Iasi, Ramnicu Sarat, Roman, Sibiu. Sa avem in vedere ca persoanele care au dovedit pricepere si disponibilitate pentru implicarea in activitatile prezentate sa faca parte din noile structri de conducere ale Societatii, care se vor alege astazi. Ne exprimam speranta ca veti face o alegere buna.

 

 

Biroul SSMR