1. Gheorghe Ţiţeica - Probleme de Geometrie… şi dincolo de ele, editura Sigma, București, 2014.
Volumul de față reunește o selecție de articole ale lui Gheorghe Țițeica din revista Natura – Revistă știinţifică de popularizare, publicate între anii 1905-1915, ca și o parte dintre problemele de geometrie plană, alese din celebra sa culegere.
Selecția articolelor cuprinde o varietate mare de domenii, ceea ce se poate vedea chiar din titlurile articolelor: Dragostea de știinţa, Educaţie publică, Însemnătatea astronomiei, Astronomia și pictura, Matematicile și natura, Cuadratura cercului, Mișcarea perpetuă, Fabricarea unei umbrele, Principiul conservării energiei ș.a.
Volumul fiind destinat în primul rând elevilor, personalitățile care apar în texte sunt însoțite de scurte note explicative aflate în subsol.
Problemele de geometrie alese sunt numai de geometrie plană. Multe dintre ele se referă la teoreme importante din istoria geometriei și poartă, de aceea, și un nume (așa, de pildă: teorema lui Ptolemeu, teorema lui Pascal, dreapta lui Newton, cercul lui Euler, cercul lui Adams, teorema lui Steiner). Fiecare problemă are, în ultima secțiune, și rezolvarea care, pentru multe dintre ele, este însoțită și de o figură.
Credem, ca și Gheorghe Țițeica, în valoarea și puterea educației în general și a celei matematice, în special. "Șmecheria, șiretenia, minciuna și câte alte abilități care se întrebuințează, uneori cu succes, din nenorocire chiar cu foarte mare succes, în viața practică, nu-și au locul în demonstrația matematică", scrie Gheorghe Țițeica în conferința lui intitulată Matematica și Arta și, mai departe: "Lumea matematică este o lume ideală, în care domnește o ordine și o frumusețe cristalină".
|
Cuprins:
|