Societatea de Ştiinţe Matematice din România
S.S.M.R.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România

 Newsletter, Numărul 5


24 Decembrie 2015
 
       

A XIX-a Conferință Anuală a Societății de Științe Matematice din România

În perioada 30 octombrie–1 noiembrie 2015 au avut loc la Călărași lucrările celei de-a XIX-a Conferințe Anuale a SSMR. Conferința a fost dedicată aniversării a 120 de ani de apariție neîntreruptă a Gazetei Matematice. Vineri dimineață, după festivitatea de deschidere, la care au participat: Radu Gologan, Președintele SSMR, Daniel Grigorescu, Inspector general de matematică în cadrul MENCS, George Iacob, Prefectul județului Călărași, Constantin Tudor, Inspector școlar general al IȘJ Călărași, Gheorghe Stoianovici, Președintele Filialei Călărași a SSMR, au prezentat conferințe plenare: Cătălin Gherghe, Universitatea din București (Teoria Codurilor), Wladimir-Georges Boskoff, Universitatea Ovidius, Constanța (Spații Barbilian), Doru Ștefănescu, Universitatea din București (Gazeta Matematică la 1945), Vasile Berinde, Universitatea de Nord, Baia Mare (Gazeta Matematică – vizibilitate și impact internațional).
Conferinta

În după-amiaza aceleiași zile s-au desfășurat lucrările pe secțiuni.

La Secțiunea Cercetare (a condus Vasile Berinde) s-au prezentat comunicări după cum urmează:

  • Dorin Andrica, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Noi inegalități interpolatoare pentru inegalitatea lui Euler (pornind de la problema propusă în 2015 la Barajul 1 pentru OIM autorul obține noi inegalități între raza cercului circumscris și raza cercului înscris în triunghi);
  • Eugen Păltănea, Universitatea Transilvania, Brașov, Asupra ordonării convexe (autorul utilizează proprietățile ordonării convexe a variabilelor aleatoare pentru a evidenția o nouă abordare a inegalității Hermite-Hadamard ponderate, minorantul, respectiv majorantul, din această inegalitate putând fi atinși printr-o deformare continuă a funcției de densitate considerate);
  • Doru Ștefănescu, Universitatea din București, Despre marginea uitată a lui Lagrange (sunt prezentate două demonstrații scurte ale teoremei din 1767 a lui Lagrange, pe care acesta a dat-o fără demonstratie: Fie F un polinom monic neconstant pe ℝ și fie {aj; j∈J} mulțimea coeficienților negativi. Atunci suma dintre cele mai mari două numere din șirul {∛|aj|; j∈J} este o margine superioară a rădăcinilor pozitive ale polinomului F).
  • George Ioniță, Universitatea Politehnica din București, în Q-convexitate, Alexandru Negrescu, Universitatea Politehnica din București, în Controlabilitatea problemei Neumann a ecuației căldurii cu memorie, și Iulian Mihai Nicolae, Universitatea Petrol-Gaze, Ploiești, în Momente pentru reprezentări ale grupului Lie, au prezentat rezultate semnificative din recentele lor teze de doctorat.
La secțiunea Problem Solving (a condus Radu Gologan) s-au prezentat un număr de 20 de comunicări, dintre care menționăm:
  • Mihai Chiș, Universitatea de Vest, Timișoara, Aplicații ale coordonatelor baricentrice și Codruța Chiș, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Aplicații ale acțiunilor de grupuri în probleme de combinatorică, au prezentat aplicații ale metodei baricentrelor, ale lemei Cauchy-Frobenius și, respectiv, a teoriei Polya–de Bruijn în probleme de concurs;
  • Cucoaneș Marian, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu, Mărășești, în comunicarea Asupra teoremei lui Coșniță, a folosit metoda numerelor complexe în demonstrația teoremei: Dacă O este centrul cercului circumscris triunghiului ABC și X, Y, Z, centrele cercurilor circumscrise triunghiurilor BOC, COA, respectiv AOB, atunci dreptele AX, BY, CZ sunt concurente.
  • Conferinta
  • Marius Mâinea, Colegiul Național Vladimir Streinu, Gaești, Dâmbovița, Asupra unei probleme de la ONM, prezintă o soluție scurtă și simplă a ultimei probleme de la clasa a IX-a, dată la ONM 2013;
  • Nicolae Papacu, Colegiul Național Mihai Viteazul, Slobozia, prezintă Rezolvarea ecuațiilor diofantice de forma ax – bx = y2 sau ax – by = z2 pentru diferite forme ale numerelor naturale a și b, cu a2 – b2 pătrat perfect și a – b pătrat perfect;
  • În cuprinzătoarea notă Rafinări ale inegalității Ionescu-Weitzenbock, autorul, Constantin Rusu, de la Liceul Ștefan cel Mare din Râmnicu-Sărat, folosește inegalitatea (proprie): 36S≤(2a2+2b2-c2)(2a2+2c2-b2), adevarată în orice triunghi ABC (publicată în GMB nr. 5/2014), pentru a obține multe rafinări ale inegalității Ionescu-Weitzenbock.
  • Daniel Sitaru, Colegiul Național Economic Theodor Costescu, Drobeta-Turnu Severin, în nota Forme integrale pentru inegalități celebre, deduce formele integrale ale binecunoscutelor inegalități Schweitzer și Polya-Szego;
  • D.M. Bătinețu-Giurgiu, Colegiul Matei Basarab, București, și Neculai Stanciu, Școala Gimnazială G.E. Palade, Buzău, în comunicarea Notă asupra inegalității Nesbitt-Ionescu prezintă această inegalitate pentru două, trei și n variabile, precum și generalizarea unor inegalități de același tip din revistele Pentagon și Crux Mathematicorum.
  • Aceiași autori, în a doua notă prezentată la conferință, Asupra unor inegalități din Gazeta Matematică se opresc asupra inegalității 1a+1b+1c3R, adevărată în orice triunghi (autor Constantin Ionescu-Țiu), căruia îi dau o soluție mai scurtă folosind inegalitatea Bergström și două generalizări.
  • În comunicarea O nouă soluție a unei probleme din vechea Gazetă Matematică, actualul redactor șef al Gazetei Matematice, Marcel Țena, prezintă o altă soluție a problemei 1106 din GM volumul XI (1906), autor A.G. Ioachimescu, cu următorul enunț: Să se găsească forma generală a ecuațiilor algebrice cu coeficienți raționali, ireductibile, ale căror rădăcini să se exprime rațional în raport cu una sau mai multe din rădăcinile ecuației x5 – 1 = 0. În soluția dată se folosește faptul că rădăcinile ecuațiilor căutate sunt elemente ale corpului ℚ(a), unde a=cos5+isin5, și se arată ca polinoamele minimale ale elementelor din ℚ(a) au gradele 1, 2 sau 4; se găsește efectiv forma acestor polinoame ireductibile în fiecare caz în parte. Problemei i s-a dat o soluție în GM nr. 3/1908, de către Traian Lalescu, folosind teoria lui Galois, indicându-se și o generalizare. În soluția prezentată, Marcel Țena folosește tot teoria lui Galois, dar urmează alt drum, făcând apel la teorema fundamentală. Găsește, de exemplu, pentru polinoamele de gradul doi, forma f = X2 – 2uX + u2 – 5v2, u aparține lui *, alta decât cea a lui T. Lalescu, f = X2 – (2a – c)X + a2 – ac – c2, a și c aparțin mulțimii , c fiind diferit de 0. Punând însă a = n + v, se arată că cele două forme sunt echivalente.
  • Conferinta
  • Folosind tehnica numerelor complexe în geometrie, Daniel Văcărețu (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), în lucrarea Triunghiuri-S, patrulatere-S și drepte Cantor stabilește o interesantă extindere a proprietăților triunghiurilor–S (introduse de Traian Lalescu în 1915) la patrulatere inscriptibile, precum și o, nu mai puțin interesantă, legătură cu dreptele Cantor.
  • Menționăm, la sfârșit, comunicarea Extinderi și generalizări ale primelor probleme de analiză matematică publicate în Gazeta Matematică, autor Adrian Stroe, Liceul Teoretic Mihai Viteazul, Caracal, în care se dau generalizări la două probleme din primele două numere ale Gazetei Matematice, probleme devenite clasice, fiind preluate de-a lungul timpului de majoritatea culegerilor de probleme de analiză matematică: Problema 9, GM nr. 1/1895 (autor V. Cristescu). A se demonstra că seria 1⋅2⋅34⋅5⋅6⋅7⋅8+2⋅3⋅45⋅6⋅7⋅8⋅9+... este convergentă și are limita 1/16. Problema 16, GM nr. 2/1895 (autor Andrei Ghe. Ioachimescu). Fie Sn=11+12+...+1n-2√n. Să se arate că: a) Sn este negativ și crește în valoare absolută când n crește; b) dacă n tinde către infinit, atunci Sn tinde către o limită cuprinsă între – 2 și – 1. La a doua problemă au fost prezentate și unele abordări, extinderi și generalizări de care a beneficiat aceasta de-a lungul anilor (Gh. Sirețchi 1985, Maria Bătinețu-Giurgiu 1992, Vasile Berinde 1994).

La secțiunea Istoria Gazetei Matematice (a condus Mircea Trifu) au prezentat comunicări următorii: Cătălin Gherghe, Universitatea din București, prin Rubrica "Cereri" din Gazeta Matematică a expus exemple cuprinse în rubrica anterior menționată, apărută în 1915 la inițiativa lui Ion Ionescu, și modul cum a contribuit aceasta la "sudarea" familiei celor ce îndrăgesc matematica, precum și la formarea unei solide culturi matematice, Roxana Goga, Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, București, și Maria Sas, Colegiul Național Liviu Rebreanu, Bistrița, în comunicarea Rubrica Gazetei Matematice "Teste pregătitoare pentru examene" au prezentat un scurt istoric al acestei rubrici, începând cu primele denumiri, Asupra chestiunilor date la Politehnică și la Facultatea de Științe, trecând la Examene și concursuri, și ajungând în zilele noastre la Probleme propuse pentru examene naționale, și au relevat impactul ei în rândul cititorilor Gazetei Matematice.
Mircea Trifu, SSMR, în comunicarea Elevul Tiberiu Popoviciu, din clasa a VII-a a prezentat apariția de excepție printre câștigătorii Concursului Gazetei Matematice din anii 1923–1924 a elevului Tiberiu Popoviciu din ultimele clase ale Liceului Moise Nicoară din Arad, "primul elev de peste mulți, pregătit într-un liceu de peste munți", care câștiga concursul, cum nota Gh. Țițeica în raportul său din Gazetă.

Sâmbătă, 31 octombrie, între orele 9-12 s-a desfășurat Ședința festivă dedicată celor 120 de ani de apariție a Gazetei Matematice.
Conferinta
Președintele Societății, Radu Gologan, a evocat perioada anilor ’70, în care s-a numărat printre premianții Gazetei Matematice, împreună cu Doru Ștefănescu și Zamfir Victor Nicolae (din clasa a XII-a), cu Rădulescu Marius, Rădulescu Sorin, Dinca Alexandru, Mircea Martin (clasa a XI-a) și a studenților din anul I de la Facultatea de Matematică din București: Dorin Marghidan, Berceanu Barbu, Schwarz Dan și Popescu Dragoș. Intervenții similare au făcut Dorin Andrica, Doru Ștefănescu și Marcel Țena, subliniind rolul pe care l-a avut activitatea la Gazeta Matematică în alegerea drumului în viață, în formarea și modelarea personalității individuale.
În paralel cu ședința festivă s-a desfășurat proba de concurs la Mathematical Danube Competition, prestigios concurs organizat de ani de zile la Călărași. În după-amiaza aceleiași zile au urmat dezbaterile la activitățile pe secțiuni și, în paralel, evaluarea lucrărilor la Mathematical Danube Competition.
La sfârșitul zilei, gazdele au oferit o masă colegială.

Conferinta

 

Contact S.S.M.R. | Magazin S.S.M.R | GMB | DIDACTICA | Home

Doriţi să vă dezabonaţi? Click aici. Facebook Twitter YouTube YouTube

Copyright ©2015 Societatea de Ştiinţe Matematice din România
Cuprins: