R   A   P   O   R   T
asupra activitatii Societatii de Stiinte Matematice din Romania
in perioada 18 martie 2012 – 19 aprilie 2013

Activitatea Societatii de Stiinte Matematice din Romania (S.S.M.R.) in perioada martie 2012 – aprilie 2013, s-a desfasurat pe baza Planului de activitati aprobat de Consiliul Director si aprobat de Adunarea Generala in sedinta sa anuala din 17 martie 2012.

Pentru intocmirea prezentului raport au fost utilizate informarile membrilor Consiliului Director, informatiile cuprinse pe site-urile filialelor, dar mai ales informatiile cuprinse in rapoartele anuale ale celor douazecisipatru de filiale care au trimis astfel de documente.

I.     Resursele materiale ale  SSMR.

Veniturile Societatii au provenit, in principal, din: vanzarea publicatiilor, cotizatiile membrilor, dar, mai ales, din sponsorizari, proiecte si parteneriate.

In ceea ce priveste Gazeta Matematica seria B, s-a mentinut constant numarul de exemplare vandute prin distribuitori (aproape 4.207 exemplare lunar), dar a crescut numarul de abonamente individuale (3.215 de abonamente in 2012). Evidentiem si cu acest prilej filialele care au facut ca Gazeta Matematica sa fie cunoscuta de un numar tot mai mare de elevi: Iasi (cu 585 abonamente), Bistrita Nasaud (500 ex.), Alba (500 ex.), Bucuresti (316 ex.) Mehedinti (270 ex.), Maramures (230 ex.), Sibiu (217 ex.), Botosani (175 ex.), Braila si Craiova (150 ex).

Subliniem ca incepand cu nr. 3/2013 am inceput sa tiparim 8.750 exemplare, iar numerele 9 si 10 din 2012 s-au epuizat si au trebuit retiparite inca 300 de exemplare.

Si in acest an, Consiliul Judetean Constanta si-a mentinut initiativa de a cumpara 1.000 de abonamente la Gazeta Matematica seria B pentru a le distribui scolilor din judet. De asemenea Editura Paralela 45 cumpara lunar cca 750 exemplare din GMB in aceleasi conditii. A crescut si numarul de exemplare vandute la sediul SSMR.

Colectarea cotizatiei cuvenite Societatii s-a facut cu o mai buna conlucrare cu filialele. A crescut numarul membrilor cotizanti. Suma incasata din cotizatii la sfarsitul anului 2012 a fost de 100.294 lei.

Principalele surse de venituri ale Societatii au fost, insa, sponsorizarile, proiectele si parteneriatele. Astfel, tiparirea Gazetei Matematice seria B in conditii moderne, premierea elevilor la Olimpiada Nationala, organizarea si sustinerea Scolii de Vara a SSMR de la Busteni precum si o parte a Concursului Gazetei Matematice, pregatirea elevilor pentru O.I.M, tiparirea revistei Bulletin Mathematique, editarea si tiparirea RMC, participarea unor profesori romani ca observatori in juriul OIM, participarea unei echipe a Romaniei la Olimpiada Europeana a Fetelor EGMO 2012 etc., s-au facut din fonduri oferite de: Universitatea din Bucuresti, Softwin, Romtelecom, Reea SRL, Sibex Sibiu Stock Exchange, Axxes Capital Partners SRL, Symposion Onesti, Bitdefender.

Fundatia Romanian American Foundation (RAF) pune la dispozitia SSMR o parte din sumele necesare pentru tiparirea Gazetei Matematice seria B, a realizarii Suplimentului cu exercitii si a revistei Didactica Matematica.

Imbunatatirea situatiei financiare a SSMR se poate realiza prin cresterea tirajului Gazetei Matematice seria B la cel putin 10.000 exemplare lunar, coroborat cu elaborarea, cu sprijinul unor experti, a unui plan de business pentru eficientizarea distributiei revistei, dar si cu imbunatatirea unor activitati de strangere de fonduri si implicarea in proiecte.

La sfarsitul exercitiului financiar 2012, disponibilul in conturile in lei ale Societatii se aflau 867.244 lei.

Informatii detaliate pot fi gasite in Raportul Comisiei de Cenzori.

 II.  Publicatiile SSMR

In activitatea de publicare a Gazetei Matematice seria B, s-a urmarit respectarea standardelor de calitate si a termenelor de aparitie, o data cu imbunatatirea calitatii materialelor publicate, s-a imbunatatit si calitatea materialelor publicate (articole, note, probleme). In consecinta, numarul elevilor rezolvitori a crescut, rubrica acestora ajungand la 8-14 pagini. Daca in anul 2011 numarul elevilor mentionati la Rubrica rezolvitorilor a fost de 6.500, la sfarsitul anului 2012 aceasta a fost de 7.120.

Un mare numar de elevi este antrenat la Concursul Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro.

Elevilor cu cele mai mari punctaje li s-a acordat Diploma SSMR (au fost acordate aproximativ 450 diplome pentru elevi si 60 pentru profesorii indrumatori).

Mentionam in acest sens filialele Iasi, Bucuresti, Craiova, Constanta, Braila, Arges, Dambovita, etc.

In anul 2012 numarul 10 al revistei si al Suplimentului cu exercitii a fost realizat de Filiala Prahova, iar numerele din martie, aprilie, mai, spetembrie, si decembrie ale ale Suplimentului au fost realizate in colaborare cu filialele: Baia Mare, Arad, Braila, Sibiu. Pentru fiecare numar al revistei, pe site-ul SSMR s-a publicat coperta, sumarul, un articol si problemele propuse pentru examenele nationale.

In anul 2012 la revista am avut 11 abonamente din Azerbaidjan, Brazilia, Canada, Grecia si Spania.

Sa mentionam ca, in urma parteneriatului cu Romanian American Foundation, printr-un proiect castigat in 2010 pe o perioada de 3 ani, Gazeta Matematica seria B se tipareste in conditii grafice moderne cu un colorit atractiv. Proiectul a pus la dispozitie fonduri importante pentru modernizarea revistei si a cresterii impactului acesteia in randul elevilor si profesorilor.

Revista Gazeta Matematica Seria A, cu un tiraj de 300 exemplare, a suferit intarzieri in aparitie datorate numarului mic de articole primite, motiv care, inca din anul 2010 a condus la necesitatea publicarii acestuia sub forma de numere duble. S-a renuntat la sectiunile de metodica, istoria matematicii, aniversari, comemorari si informatii utile, cu scopul de a aseza revista in randul publicatiilor stiintifice in vederea obtinerii unei clasificari CNCSIS. Ne dorim o revista bine cotata de cercetare matematica.

Continutul revistei se publica integral pe site-ul SSMR.

Publicatiile Gazeta Matematica-Buletin Informativ si Didactica Matematica au aparut fiecare cu doua numere pe an. Prima dintre acestea si-a incetat aparitia incepand cu anul 2013, urmand ca materialele aferente sa fie preluate de celelalte publicatii ale SSMR.

Publicatia Didactica Matematica apare din 2011 si se ocupa de oferirea de metode eficiente de predare a matematicii prin resurse metodologice utile activitatilor didactice.

Revista este tiparita cu sprijinul RAF (Romanian American Foundation) si are un tiraj de 1400 exemplare.

Cele trei publicatii "Gazeta Matematica" (seria A, seria B, Didactica Matematica) sunt Recenzate de Zentralblatt fuer Didaktik der Mathematik.

Plasarea revistei Bulletin Mathematique pe o scara valorica ridicata - revista este cotata ISI - impune o atentie deosebita de selectie a materialelor si asigurarea mai multor raportori, din tara si strainatate, pentru fiecare articol. In 2012 s-au primit un numar de 478 articole, fata de 348 articole, cate s-au primit in anul 2011. Activitatea editoriala este complexa si implica un mare volum de munca, care include corespondenta cu autorii si referentii si mentinerea unor baze de date de catre editorul manager si secretarul editorial. Indicele de impact ISI a fost de 0.484 in 2011, iar indicele MCQ (Mathematical Citation Quotient) calculat de Mathematical Reviews a fost de 0,17. In anul 2012 cei doi indici au fost de 0,507, respectiv 0,22. Aceste evaluari situeaza Bulletin-ul intr-o pozitie buna. Revista apare la timp si asigura cea mai mare parte a schimburilor cu publicatii din strainatate,  ceea ce imbogateste biblioteca de periodice a SSMR cu titluri valoroase. In anul 2012, in urma unui acord cu Biblioteca Facultatii  de Matematica si Informatica din Universitatea din Bucuresti, s-a realizat o donatie constand din 11 titluri de publicatii straine primite la schimb, care sunt acum disponibile studentilor si profesorilor (pe langa o alta donatie, din anul 2010, de 29 de titluri, circa 1146 volume).

Revista Romanian Mathematical Competitions, editata in limba engleza, care contine problemele propuse (cu solutii) la etapele Olimpiadei Nationale de Matematica este tiparita de Editura Paralela 45, in conditii grafice foarte bune si la un pret avantajos. O parte din tiraj a fost distribuit gratuit la Olimpiada Internationala de Matematica din Argentina.

Semnalam aparitia lunara a unei noi reviste, Gazeta Matematica Junior, editata in colaborare cu editura Didactica Publishing House, pentru elevii din ciclul primar si incepand din ianuarie 2013, a revistei Gazeta Matematica Prichindel, pentru copii prescolari.

Parteneriatul semnat cu Editura Paralela 45 presupune si implicarea SSMR, prin experti, la coordonarea si avizarea stiintifica a seriilor de culegeri de probleme ale editurii respective.

Mentionam editarea, la etapele finale ale Olimpiadelor Nationale de Matematica din 2012 de la Constanta si Bistrita si din 2013 de la Brasov si Sighisoara, a Suplimentului Olimpiadei, care a inclus subiectele date la etapele judetene si nationale, precum si unele probleme primite la Comisia centrala a concursului.

In anul 2012, in colectia Biblioteca Societatii de Stiinte Matematice din Romania au aparut volumele: Problemele de combinatorica elementara, autori Vasile Pop si Marcel Teleuca, 170 de probleme de geometrie, autor Ionut Onisor, Exemple si contraexempel in analiza matematica, autor Andrei Vernescu.

 III.  Concursuri si olimpiade

 

Atat in 2013 cat si in 2012, SSMR a participat cu statut de co-organizator al Olimpiadei Nationale de Matematica.

In 2012 Olimpiada Nationala de Matematica s-a desfasurat la Mamaia si Navodari (clasele VII-XII) si Bistrita (Clasele V-VI), in organizarea Ministerului Educatiei in parteneriat cu SSMR si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Constanta si Consililui Judetean Bistrita. Remarcam sprijinul pe care Filiala Constanta a SSMR si Filiala Bistrita a SSMR l-au dat organizarii. La Constanta, prof. dr. Wladimir Boskoff si actualul presedinte prof. Gabriela Constantinescu iar la Bistrita, presedintele filialei prof. Nicolae Sanda, au avut un rol insemnat in aceasta organizare de exceptie.

In 2013, etapa finala, desfasurata la Brasov, pentru clasele VII-XII si la Sighisoara pentru clasele V-VI, a antrenat deopotriva inspectori scolari generali, inspectori de specialitate, profesori de matematica, presedinti si membri ale filialelor SSMR, in realizarea unei atmosfere de intelegere si colaborare, atat de necesare in astfel de manifestari.

Remarcam implicarea exemplara a presedintelui filialei Brasov, prof. Eugen Paltanea si a tanarului inspector prof. Aurel Barsan in toate momentele organizatorice.

In 2013 au fost acordate, ca si in anii trecuti, traditionalele brevete si medalii SSMR la jumatate din elevii participanti. Daca ne referim numai la medaliile de aur, Municipiul Bucuresti a obtinut 36, Iasi – 6, Prahova si Constanta cate 3, Timis, Dambovita, Cluj, Mures, Ilfov cate 2, iar judetele Buzau, Brasov, Galati, Gorj, Bacau, Sibiu, Olt, Valcea cate una.

Premiile in bani acordate concurentilor au fost substantiale, prin atragerea unor sponsori ca: Tuca Zbarcea & Asociatii si Fundatia E-mag.

Conditiile de cazare si masa in timpul desfasurarii olimpiadei au fost deosebite in hoteluri cu grad ridicat de comfort.

Atat la Constanta, cat si Brasov, d-na Elena Maria Panaitopol a oferit diploma Laurentiu Panoitopol elevului din ultima clasa de liceu cu cele mai bune rezultate la olimpiadele de matematica pe parcursul studiilor preuniversitare, insotita de un premiu in bani de 2.500 lei.

SSMR este co-fondator al concursului international de matematica Masters of Mathematics, organizat impreuna cu C.N. Tudor Vianu din Bucuresti si a Primariei Sectorului 1. La concurs s-au inscris tari ca: Marea Britanie, Brazilia, Bulgaria, Cile, China, Italia, Serbia, Ucraina, si Romania, cu echipe participante la Olimpiada Internationala de Matematica din Columbia. La noi este recunoscut ca cel mai prestigios concurs, avand in vedere dificultatea subiectelor, dupa Olimpiada Internationala.

Etapa finala a Concursului Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro editia 2011-2012 organizat de SSMR si Intuitext, s-a desfasurata sub forma unei tabere de matematica, la Campulung, judetul Arges, in perioada 20-25 august. Au participat 197 elevi din clasele IV-XII.

Inaintea probei scrise si a celei orale, s-au tinut cate doua lectii de fiecare clasa iar dupa probe, concurentii au audiat lectii tinute de cativa dintre colegii lor. S-au acordat diplome si medalii, premii in bani, carti si produse Intuitext pentru castigatori. La festivitatea de premiere a participat si Ministrul Educatiei, doamna Ecaterina Andronescu.

Concursul, in noua sa formula, se bucura de succes in randul elevilor si il putem considera reprezentativ la nivel national.

In tara s-au desfasurat peste circa 125 de concursuri judetene si  interjudetene cele mai multe sub egida filialelor SSMR si a Inspectoratelor Scolare Judetene, programul lor fiind publicat atat in numerele 1 si 9 ale Gazetei Matematice Seria B cat si pe site-ul SSMR.

In functie de spatiul editorial disponibil, in paginile GMB au fost publicate subiectele probelor scrise ale acestor concursuri, precum si listele cu elevii premianti. Apreciem faptul ca, la majoritatea acestor concursuri, unul dintre subiecte la fiecare clasa a fost selectat dintre problemele propuse in ultimele 12 numere ale Gazetei Matematice.

Societatea a oferit 86 de brevete si medalii la Concursul de matematica aplicata Adolf Haimovici, Iasi, aprilie 2013.

Scolile cu predare in limba maghiara au organizat, in tara, etapa judeteana a concursului Zrinyi Ilona (clasele III-VIII) si Grodiusz (clasele IX-XII), etapa finala desfasurandu-se in Ungaria. In luna martie, tot in tara vecina, s-a desfasurat  si concursul international de matematica al liceelor maghiare din Europa, la care am avut si noi reprezentanti.

In anul 2012, la Olimpiada Internationala de Matematica de la Mar del Plata (Argentina), Romania, cu doua medalii de aur, trei de argint si una de bronz s-a situat pe un meritat loc 10, fiind cea mai bine clasata dintre natiunile vechiului continent.

Romania a particpat la organizarea si desfasurarea concursurilor balcanice SEEMOUS, BMO si JMBO.

In perioada dintre cele doua adunari generala s-au desfasurat doua editii ale SEEMOUS.

La a 6-a edite, desfasurata in luna martie 2012 la Blagoevgrad, Bulgaria, studentii romani au obtinut 5 medalii de aur, 11 de argint si 10 de bronz.

La a 7-a editie, desfasurata in perioada 21-25 martie 2013 la Atena, Romania a obtinut o medalie de aur, 13 de argint si si 12 de bronz.

S-a decis ca editia din 2014 a competitiei sa se desfasoare la Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi, Romania.

La cea de-a 29-a Olimpiada Balcanica de Matematica de la Belek (Turcia) din 29.04-02.05.2012, au participat 22 tari. Echipa tarii noastre, cu trei medalii de aur, doua de argint si una de bronz, a castigat locul 2 dupa tara gazda.

La a XVI-a editie a Balcaniadei de Matematica pentru Juniori, de la Veria-Grecia, echipa noastra a castigat 2 medalii de aur.

Echipei de fete care a participat la Olimpiada Europeana de Matematica a Fetelor EGMO 2012 a obtinut locul 2 cu o medalie de aur si trei de argint.

Echipei de fete care a participat la Olimpiada Europeana de Matematica a Fetelor EGMO 2013 a obtinut locul 6 cu o medalie de aur si doua de argint si una de bronz.

Informatii detaliate pot fi gasite in Raportul Comisiei de Cenzori.

 IV.  Din viata Societatii

1. Scoli de vara, conferinte, consfatuiri. Parteneriate si proiecte

Scoala de vara a SSMR pentru perfectionarea profesorilor s-a desfasurat, traditional, la Busteni, incluzand si o sesiune de comunicari si referate metodico-stiintifice. Au participat un numar de 32 cadre didactice. Au tinut prelegeri domnii profesori: Dorel Duca (Cluj), Andrei Vernescu (Targoviste), Alexandru Gica, Doru Stefanescu, Radu Gologan,  Ioan Tomescu, Catalin Gherghe (Bucuresti), Eugen Paltanea (Brasov), Nicolae Angelescu (Ploiesti). Mentionam ca aceste cursuri sunt acreditate de catre Ministerul Educatiei, fiecare cursant primind 15 credite transferabile.

Conferinta Anuala a SSMR a fost organizata in parteneriat cu filiala Prahova a SSMR la Ploiesti.

O buna organizare – remarcam implicarea deosebita a presedintelui filialei gazda, prof. Nicolae Angelescu – si o buna selectie a materialelor prezentate, au dus la o crestere a nivelului stiintific al Conferintei. Lucrarile s-au desfasurat pe sectiunile: Problem solving, Cercetare I (algebra, geometrie, teoria numerelor), Cercetare II (analiza, ecuatii diferentiale), Didactica matematica (referate si postere), Istoria Matematicii. La lucrarile in plen au tinut prelegeri academicienii Viorel Barbu si Ioan Tomescu, profesorii Toma Albu si Doru Stefanescu, cercetatorul Liviu Paunescu (IMAR). A participat cu o conferinta si profesorul Preda Mihailescu (Germania), cunoscut indeosebi pentru rezolvarea conjecturii lui Catalan. Statutul stiintific si organizarea acestei conferinte au dedomnstart ca ea trebuie sa devina o manifestare internationala de renume.

Filialele Bistrita Nasaud, Botosani, Comanesti, Iasi si Suceava au organizat a 6-a editie a Conferintelor de la Poiana Negri, cu tema: “Rolul geometriei sintetice in dezvoltarea gandirii si inteligentei copiilor in varsta de 15-16 ani, un omagiu adus profesorului Dan Branzei, plecat dintre noi cu cateva luni mai inainte. O mentiune speciala pentru profesorul Nicolae Sanda, organizatorul de facto al acestor intalniri.

Filiala Botosani a organizat Simpozionul National Octav Onicescu – 120 de ani de la nastere. Au participat ca invitati academicienii Solomon Marcus si Radu Miron. Cu acest prilej, Filiala Botosani a SSMR a organizat cateva manifestari culturale si stiintifice legate de memorarea marelui matematician.

La Sinaia, s-a desfasura a 38-a Sesiune de comunicari metodico-stiintifice organizata de Filiala Prahova a SSMR.

In majoritatea filialelor s-au organizat sesiuni de referate si comunicari stiintifico-metodice, organizate de regula, in colaborare cu Inspectoratele Scolare sau institutiile de invatamant superior din judet. Mentionam: Simpozionul international Educatia matematica in contextul european actual, Brasov (editia a III-a), Proiectul educational Scoala matematica in contextul european aflat in derulare la Pitesti, Sesiunea cu referate si comunicari Ion Mateescu din Giurgiu si Zilele Universitatii iesene organizate de catre Universiatea Al.I.Cuza si SSMR Iasi, sesiunea de comunicari Matematicienii si Unirea din Alba Iulia, simpozioanle si sesiunile din Bucuresti (Colegiul Tehnic Traian si Scoala Centrala), Salaj, Roman, Constanta, Valcea.

Parteneriatul cel mai important al SSMR este cel semnat cu Romanian American Foundation (RAF) pentru un proiect numit „Educatia matematica altfel” are ca obiect principal structura GMB si marirea impactului acestuia in invatamantul preuniversitar romanesc. RAF pune la dispozitie o parte din sumele necesare tiparirii Gazetei in conditii moderne, a realizarii Suplimentului cu exercitii, ca ajutor in pregatirea matematica a elevilor la clasa indreptata spre practica si a publicatiilor Didactica Matematica. 

De asemenea, Societatea este partener principal intr-un proiect POSDRU, coordonat de Ministerul Educatiei Nationale privind construirea unei platforme digitale de perfectionare a profesorilor de matematica, pentru toate ciclurile de invatamant, in special pentru profesorii tineri. Expertii cu care participam la acest proiect pregatesc lectii adresate profesorilor, pe anumite teme, mai deosebite, de educatie matematica moderna.

2. Activitatea in filialele Societatii. Aniversari si comemorari. Diplome de excelenta.

Activitatile  din cadrul celor 52 de filiale ale Societatii s-au desfasurat la cote inegale de responsabiliate si competenta. In programul de activitati al filialelor, publicat in doua numere din GMB, figureaza doar 35 de filiale. Procentul de cuprindere a profesorilor de matematica din fiecare judet in SSMR este care foarte mic (circa 10-15%) cu putine exceptii (Bistrita, Constanta, Prahova, Iasi).

Gazeta Matematica ajunde in teritoriu prin cativa profesori din fiecare filiala, care prin abonamente sau vanzari lunare, reusesc sa distribuie un numar mare de exemplare.

Apreciem preocuparile colegilor nostrii de a edita reviste proprii: Revista matematica din Timisoara, Recreatii matematice (Iasi), Sinus (Suceava), Revista de matematica din Caras-Severin, Revista de matematica a Mehedintiului, Revista de matematica din Comanesti, Educatia matematica (Sibiu), Sfera matematicii (Bailesti-Olt), Revista de matematica si informatica din Constanta, majoritatea dintre acestea cu doua numere pe an, ca sa mentionam doar cateva.

Au fost facute demersuri pentru fortificarea comunciarii cu fialelele si intre filiale. In acest scop, departamentul de comunicare si informatizare a elaborat un plan de comunicare. Aproape toate filialele au desemnat un membru care sa tina legatura cu conducerea SSMR; in mai multe cazuri, aceasta atributie este indeplinita de presedintele filialei.

A inceput completarea anuarului electronic al societatii.

Cateva filiale au site-uri proprii performante sau pagina proprie facebook. Mentionam site-urile filialelor Alexandria, Brasov, Bucuresti, Constanta, Dambovita, Iasi, Maramures si Prahova. Ne dorim ca exemplul sa fie urmat cat de repede.

In multe filiale se desfasoara lunar activitati interesante: Cercul rezolvitorilor pentru studenti si profesorii tineri de la Universitatea de Vest din Timisoara, Clubul rezolvitorilor de probleme (elevi si profesori) la Sibiu, Satu Mare, Roman, Seminar metodic al profesorilor de matematica din Sibiu, Lugoj, Timisoara. Filiala Bucuresti prezinta, lunar, cursul Capitole speciale de Latex si cel de Pagini web, un ciclu de conferinte reunite sub titlul Matematica in actualitate si un altul pentru elevii de liceu Cultura Matematica. La IMAR Bucuresti se desfasoara, bilunar, lectii de pregatire pentru olimpiadele de matematica, filiala Caras Severin pune la dispozitie un program de alcatuire a testelor cu itemi si exemple pot continua.

Se manifesta o puternica implicare a cadrelor didactice universitare in activitatile filialelor Baia Mare, Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Iasi, Sibiu, Timis; la unele, presedintii acestor filiale sunt profesori universitari. In consecinta, a crescut prestigiul si credibilitatea filialelor ca organizatii profesionale.

Mentionam implicarea in organizarea si desfasurarea concursurilor de matematica interjudetene si nationale sau in activitati metodico stiintifice organizate de filiale a domnilor profesori:

La majoritatea concursurilor de matematica din tara, presedinti sunt profesori universitari: Eugen Paltanea (Brasov), Radu Gologan, Doru Stefanescu, Catalin Gherghe, Mircea Olteanu (Bucuresti), Dorel Duca si Vasile Pop (Cluj), Wladimir Boskoff (Constanta), Dumitru Busneag (Craiova), Cristinel Mortici (Dambovita), Sebastian Anita (Iasi), Vasile Berinde (Maramures), Dumitru Acu (Sibiu), Mihai Chis-Buiga si Dorel Mihet (Timisoara), Calin Popescu, Nicolae Beli si Mihai Cipu (IMAR).

In cadrul Conferintei Anuale a Societatii, la Ploiesti, a fost aniversat prof. univ. Dr. Ioan Tomescu, membru corespondent al Academiei, presedinte de onoare al SSMR, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani.

S-a acordat Diploma de excelenta a SSMR pentru anul 2011, profesorilor Adrian Ioan Petrescu (Targu Mures), Dumitru Angheluta (Baia Mare), Ioan V. Bot si Gheorghe Miclaus (Satu Mare) si pentru anul 2012, profesorilor Dumitru Acu (Sibiu) si Vasile Branzanescu (Bucuresti).

3. Activitati ale SSMR pe plan extern. Alte activitati

SSMR a desfasurat o intensa activitate internationala in special in directia parteneriatelor cu EMS si MASSEE.

SSMR este membru fondator al Societatii Matematice din Europa de Sud-Est (MASSEE) si membru al Societatii Europene de Matematica (EMS), si-a platit regulat cotizatia catre aceste societati si a participat la sedintele cu caracter organizatoric.

Dl. Radu Gologan este membru in Comisia de Etica a EMS, dl.Vasile Berinde este Publicity Officer la EMS iar  dl. Doru Stefanescu este presedintele MASSEE pentru perioada 2011-2013.

Presedintele SSMR a participat la intalnirea anuala a presedintilor societatilor europene de la Praga (martie 2012), manifestare extrem de utila pentru cunoasterea activitatilor EMS si a celorlalte societati.

Ca membru in Comisia de Etica a EMS, domnul Gologan a participat la intalnirile acesteia unde s-a definitivat Codul de Etica, aprobat in iulie de catre Consiliul EMS.

In 2012 MASSEE a organizat al treilea sau congres MICOM (Massee International Congress of Mathematics) la Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, in perioada 19-23 septembrie, la care Societatea noastra a facut parte din comitelele stiintifice si de organizare, prin domnii T. Albu, R. Gologan, D. Stefanescu si prin expuneri plenare si comunicari.

SSMR mentine in permanenta contactul cu multe dintre societatile europene pe teme de publicatii, concursuri, manifestari stiintifice; relatia de prietenie intre persoanele din conducerea societatilor fiind de bun augur pentru atingerea desideratelor acestor organizatii profesionale ale matematicienilor.

SSMR a reusit sa evite inchiderea procesului de restituire a proprietatii din Calea Grivitei. In acelasi timp a facut demersuri importante la Primaria Capitalei (audiente la primar, adrese la autoritati) in vederea recuperarii acestei proprietati.

In ceea ce priveste casa din str. Rasuri, demersurile pentru evacuarea chiriasilor au reusit, in prezent este conservata pentru demolare.

Consiliul Director al SSMR multumeste, in mod deosebit, membrilor SSMR, care, fara a avea functii de conducere, s-au implicat activ in activitatile desfasurate in aceasta perioada: Catalin Gherghe (Bulletin Mathematiques si proiecte), Lucian Beznea (proiectul conferintei AMS-SSMR),  Marcel Tena (GMB), Ion Cicu (suplimentul GMB si Gazeta Matematica Junior), Cornel Baetica (GMA), Mihai Cipu (GMA), Cristinel Mortici (olimpiade si strategii de pregatire IOM), Nicolae Angelescu (organizarea Conferintei Anuale 2012), Silviu Laurentiu Vasile (pagini web  si suport informatic), Ioan Tomescu, Liviu Ornea si Luminita Dumitrica (Bulletin Mathematique) si nu in ultimul rand, colectivului administrativ-financiar: Ana-Maria Nadolo, Mihaela Mirulet, Ionut Robicek, Cristina Lutu si Mihaela Frunzeti.

Consiliul Director al SSMR